• Večeras počinje Pančevo film festival

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Pančevo film festival počinje večeras u 20.30 u Dvorani Kulturnog centra Pančeva projekcijom dugometražnog prvenca mlade hrvatske rediteljke Hane Jušić „Ne gledaj mi u pijat“.

    Festival autorskog dugometražnog i kratkog filma ponudiće publici do 10. septembra presek poznatih festivalskih hitova i manje poznatih ostvarenja, koje publika do sada nije imala priliku da vidi u Srbiji.

    U okviru glavne PAFF selekcije – Svetionici, za nagrade će se takmičiti osam dugometražnih filmova iz Brazila, SAD, Francuske, Nemačke, Hrvatske, Slovenije i Srbije. Druga takmičarska selekcija Rani radovi sastoji se od 20 filmova mladih autora. O nagradama ove selekcije odlučivaće žiri 16 srednjoškolaca filmofila, pod mentorstvom hrvatske rediteljke Hane Jušić.

    U okviru selekcije Pafforama biće predstavljen presek festivalskih i autorskih hitova iz ove i prethodne sezone. To su pored pomenutog filma Hane Jušić i „Rekvijem za gospođu J“ Bojana Vuletića, koji će zvanično zatvoriti manifestaciju, zatim „Druga strane nade“ Akija Kaurismakija, „Sijeranevada“ Kristija Pujua, ali i „Život po Moskriju“ Gorana Nikolića – crna komedija o legendarnom hip-hoperu i osnivaču rep grupe Prti Bee Gee – Davoru Bobiću Moskriju koji se vraća među žive.

     

    Ponoćna jeza, tematski program horor filmova, planiran u ponoćnim terminima u dvorani Apolo Doma omladine Pančevo donosi četiri naslova od koje će gledaoci drhtati. Selekcija filmskog kritičara Nila Janga „Shimmering Beasts: A Sideways Survey of Current Quebec Cinema“ posvećena je novom talasu reditelja iz Kvebeka. Program Svetla budućnost, namenjen za promociju mladih reditelja koji će menjati tokove kinematografije u narednom periodu, predstavlja dosadašnji opus Mikija Polonskog, mladog izraelskog autora, prošlogodišnjeg dobitnika nagrade za najbolji kratki film PAFF-a „Deset blokova dalje“.

    Tu su i radionice (Mali Film), master klasovi portugalske rediteljke Salome Lamas (prošlogodišnje dobitnice nagrade Svetionik za najbolji film „Eldorado XXI“) i austrijskog dokumentariste Nikolausa Gejrhaltera kome će biti upriličena retrospektiva, izložbe stripova produkcije Fijuk, koncerti (Nežni Dalibor, Consecration) i žurke (Dj Rudar, Tamara Dinka, Bagherra, WC7, Fantom i Bojan (VHS), Pikili karaoke). Programi Pančevo film festivala biće organizovani u bioskopu Apollo Doma omladine Pančevo i Dvorani Kulturnog centra Pančeva, i po prvi put u Svetosavskom domu. Ulaz na sve događaje je besplatan, a za publiku koja dolazi iz Beograda obezbeđen je besplatan prevoz nazad u ponoć i dva sata kasnije.

    Posetite sajt PAFF-a i informišite se o programu ovododišnjeg festivala.

    Pančevo film festival počinje večeras u 20.30 u Dvorani Kulturnog centra Pančeva projekcijom dugometražnog prvenca mlade hrvatske rediteljke Hane Jušić „Ne gledaj mi u pijat“.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura