• Za umetničko Pančevo ovo je godina Bijenala

    Uz redovne nastupe umetnika iz čitave Srbije i Salona umetnosti Pančeva, ponovo je pokrenut projekat „Retrospektive” autora, a Bijenale već ima selektora, definisanu temu, umetnici su pozvani i u pripremi je bogat katalog.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Za umetničko Pančevo ovo je godina Bijenala
    Foto: 013info

    Produkciju programa vizuelnih umetnosti i izlaganja u galerijskim prostorima Kulturnog centra Pančeva minule godine ispunili su pojedinačni nastupi autora i kustoski projekti, grupne postavke, ali i kvalitetne inicijative koje se pojavljuju na lokalnom ili regionalnom nivou. Osvrt na realizovano tako beleži 32 izložbe u raznim oblastima i galerijama i niz projekata, koje su pratile odgovarajuće publikacije, značajne i za negovanje teorijske prakse.

    Minulu godinu je, po mišljenju poslenika u kulturi, obeležila izložba slika povodom stotinu godina od rođenja Milorada Bate Mihailovića, u galeriji koja nosi njegovo ime. Bila je to jedinstvena prilika da publika u njegovom rodnom Pančevu prvi put vidi dela i bliže se upozna sa životnim i umetničkim putem velikog umetnika. Takođe, jedan od akcenata je i izložba „Retrospektiva”, pogled na opus od 1989. do 2003. godine Petrea Nikoloskog, umetnika iz Severne Makedonije.

    Izuzetno smo zadovoljni ponovnim pokretanjem projekta „Retrospektive” autora. Reč je o ranijoj praksi pozivanja umetnika koji je svojim stvaralaštvom povezan sa pančevačkom scenom. Istovremeno, to je i svojevrsni osvrt na zlatne godine Galerije savremene umetnosti, koja u svom fondu čuva pojedina njihova dela. Taj program uvek nosi mnogo emocija i za umetnike i za publiku i s tom praksom nastavljamo i ove godine – napominje za „Politiku” Ivana Markez Filipović, urednica Programa vizuelnih umetnosti Kulturnog centra Pančeva, pod čijim okriljem Galerija radi, a za ovu godinu najavljuje niz događaja koji će predstaviti raznovrsnu umetničku ponudu, od vajarskih dela, skulptura i slika, preko grafike, crteža, do instalacija i radova digitalne umetnosti. Uz stalne godišnje izložbe više autora i umetnika iz čitave Srbije, poput „Umetnost kultura, dizajn”, ovdašnju kulturnu klimu obeležavaju i gradske manifestacije – izložba „Nove tehnologije” i Salon umetnosti Pančeva, naročito značajan za lokalnu likovnu scenu.

    Iz godine u godinu nam salon izgleda sve lepše i kompaktnije, nekako se taj koncept iščistio i, što je dobro, javi se mnogo mladih autora, To je značajan napredak, jer se pravi i nastaje neka druga selekcija, upoznajemo nove autore, koji se opet kroz nagrade koje osvajaju pojavljuju u redovnom izlagačkom programu Galerije. Konkurs je već obavljen i spremni smo da prihvatimo odabrane autore i izložbe – kaže Ivana Markez Filipović.

    Pre svega za umetničko Pančevo, ovo je godina Bijenala umetnosti, jedne od najstarijih manifestacija, koja korene vuče iz osamdesetih godina prošlog veka i prestižne Pančevačke izložbe jugoslovenske skulpture (PIJS). I tu je poznat selektor, definisana je tema, umetnici su već pozvani, a kreće se u pripremu bogatog kataloga.

    Bijenale umetnosti je jedini kontakt pančevačke scene sa svetom. To je prilika da nam umetnici iz inostranstva dođu, a da mi svoj grad predstavimo tim ljudima, kako bi poneli najlepše utiske o saradnji sa Galerijom. Velikim projektom Bijenala stiže nam dah svetske scene i produkcije i tu uvek bude dobra interakcija sa publikom, koja je spremna da prihvati drugačije projekte i postavke – ističe urednica likovnog programa Galerije savremene umetnosti, čiji fond je minule godine obogaćen za petnaestak akvizicija, a nada se i preseljenju u novi prostor.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Pančevačko čitalište na Međunarodnom sajmu knjiga

    Na 67. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga koji se ove godine održava pod sloganom „Reč je slobodna!”, štand „Pančevačko čitalište” nalaziće se u Hali 4 i objediniće najvažnije […]