• Za umetničko Pančevo ovo je godina Bijenala

    Uz redovne nastupe umetnika iz čitave Srbije i Salona umetnosti Pančeva, ponovo je pokrenut projekat „Retrospektive” autora, a Bijenale već ima selektora, definisanu temu, umetnici su pozvani i u pripremi je bogat katalog.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Za umetničko Pančevo ovo je godina Bijenala
    Foto: 013info

    Produkciju programa vizuelnih umetnosti i izlaganja u galerijskim prostorima Kulturnog centra Pančeva minule godine ispunili su pojedinačni nastupi autora i kustoski projekti, grupne postavke, ali i kvalitetne inicijative koje se pojavljuju na lokalnom ili regionalnom nivou. Osvrt na realizovano tako beleži 32 izložbe u raznim oblastima i galerijama i niz projekata, koje su pratile odgovarajuće publikacije, značajne i za negovanje teorijske prakse.

    Minulu godinu je, po mišljenju poslenika u kulturi, obeležila izložba slika povodom stotinu godina od rođenja Milorada Bate Mihailovića, u galeriji koja nosi njegovo ime. Bila je to jedinstvena prilika da publika u njegovom rodnom Pančevu prvi put vidi dela i bliže se upozna sa životnim i umetničkim putem velikog umetnika. Takođe, jedan od akcenata je i izložba „Retrospektiva”, pogled na opus od 1989. do 2003. godine Petrea Nikoloskog, umetnika iz Severne Makedonije.

    Izuzetno smo zadovoljni ponovnim pokretanjem projekta „Retrospektive” autora. Reč je o ranijoj praksi pozivanja umetnika koji je svojim stvaralaštvom povezan sa pančevačkom scenom. Istovremeno, to je i svojevrsni osvrt na zlatne godine Galerije savremene umetnosti, koja u svom fondu čuva pojedina njihova dela. Taj program uvek nosi mnogo emocija i za umetnike i za publiku i s tom praksom nastavljamo i ove godine – napominje za „Politiku” Ivana Markez Filipović, urednica Programa vizuelnih umetnosti Kulturnog centra Pančeva, pod čijim okriljem Galerija radi, a za ovu godinu najavljuje niz događaja koji će predstaviti raznovrsnu umetničku ponudu, od vajarskih dela, skulptura i slika, preko grafike, crteža, do instalacija i radova digitalne umetnosti. Uz stalne godišnje izložbe više autora i umetnika iz čitave Srbije, poput „Umetnost kultura, dizajn”, ovdašnju kulturnu klimu obeležavaju i gradske manifestacije – izložba „Nove tehnologije” i Salon umetnosti Pančeva, naročito značajan za lokalnu likovnu scenu.

    Iz godine u godinu nam salon izgleda sve lepše i kompaktnije, nekako se taj koncept iščistio i, što je dobro, javi se mnogo mladih autora, To je značajan napredak, jer se pravi i nastaje neka druga selekcija, upoznajemo nove autore, koji se opet kroz nagrade koje osvajaju pojavljuju u redovnom izlagačkom programu Galerije. Konkurs je već obavljen i spremni smo da prihvatimo odabrane autore i izložbe – kaže Ivana Markez Filipović.

    Pre svega za umetničko Pančevo, ovo je godina Bijenala umetnosti, jedne od najstarijih manifestacija, koja korene vuče iz osamdesetih godina prošlog veka i prestižne Pančevačke izložbe jugoslovenske skulpture (PIJS). I tu je poznat selektor, definisana je tema, umetnici su već pozvani, a kreće se u pripremu bogatog kataloga.

    Bijenale umetnosti je jedini kontakt pančevačke scene sa svetom. To je prilika da nam umetnici iz inostranstva dođu, a da mi svoj grad predstavimo tim ljudima, kako bi poneli najlepše utiske o saradnji sa Galerijom. Velikim projektom Bijenala stiže nam dah svetske scene i produkcije i tu uvek bude dobra interakcija sa publikom, koja je spremna da prihvati drugačije projekte i postavke – ističe urednica likovnog programa Galerije savremene umetnosti, čiji fond je minule godine obogaćen za petnaestak akvizicija, a nada se i preseljenju u novi prostor.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Laslo Blašković večeras u Pančevu

    Književno veče Lasla Blaškovića održaće se večeras, 17. maja, u Foajeu Kulturnog centra Pančeva u okviru programa Književni kafe s početkom u 19 […]