• Do kraja mandata cilj nam je da sela uvedemo u 21. vek

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

     

    Pančevo, 15. avgust – Odavno nijedna partijska organizacija u Pančevu, kao sada SNS, nije imala 15.000 članova. Posle izbornog uspeha i formiranja gradske vlasti o pitanjima šta će biti učinjeno za bolji život Pančevaca, ali i o slučaju Apoteka, stabilnosti funkcija direktora javnih preduzeća, članova Gradskog veća i gradonačelnika, ulozi regionalnog partijskog koordinatora Branka Malovića, koristi koje Pančevo može da ima od saradnje sa pokrajinskom i republičkom Vladom koje predvodi SNS, razgovarili smo sa narodnim poslanikom i odbornikom u skupštini grada Željkom Sušecom koji se nalazi na čelu Gradskog odbora pančevačkih „Naprednjaka“.

     

    SNS je vlast na sva tri nivo u Srbiji. Nedavno je formirana republička, a pre toga formirane su i pokrajinska i gradska vlast. Koliko će Pančevo napredovati? U kojim pravcima?

    „Za razliku od perioda do 2012. godine, kada grad nije osetio ništa bolje od 2012. godine, lokalna i republička vlast su imale jako dobru konekciju. Ministarstva su izdavala odobrenja, a Pančevu je omogućeno da urgentno rešava probleme. Sada je normalno da ova konekcija postane trojna. Usko grlo u komunikaciji bila je pokrajinska vlast, a sada je to prošlost. Biće brže rešavani problemi. U pokrajini nece biti privilegovanih sredina. Svaka sredina, pa i Pančevo, biće zastupljena adekvatno. Boljitak očekujem već do kraja godine, pre svega na završetku zgrade Zavoda za javno zdravlje, a zatim radova i na rekonstrukciji bolnice. Zavod je značajan za ceo okrug, a taj kapitalni projekat je deceniju tavorio. Uslediće rešavanje bolnice za koju su i neki eks funkcioneri DS-a znali da kažu da su tamo uslovi kao u konjušnici” – ističe  Željko Sušec.

    Svedoci smo da Pančevaca nema ni u republičkoj ni u pokrajinskoj vladi. Da li je moguće ciljeve ostvarivati bez aktivnog prisustva u tim izvršnim organima?

    „Moguće je, jer je SNS stranka naroda. Preuzeli smo odgovornost za budućnost i za narod i ne moramo da imamo predstavnike iz Pančeva da bi problemi bili rešavani. Mi funkcionišemo skoro pa vojnički. Zadat je da građani ne smeju da osete neodgovornost. Neodgovorne smenjujemo. Gradonačelnik Pančeva kada god da zatraži pomoć dužnost je funkcionera ma iz koje sredine da u okviru svoje nadležnosti pomogne. Ko je neodgovoran, smenjujemo. To smo pokazali u prošlom mandatu promenom više članova gradskog veća u Pančevu i direktora. Nemamo problem da one koji ne rade u interesu građana zamenimo odgovornijim. Menjali smo i kod problema sa pijaćom vodom. Uostalom, podržali smo i predlog opozicije oko vanredne sednice povodom planova o spalionici otpada. Kada je parlamentarni rad u pitanju, nevladine i međunarodne organizacije ocenjuju Pančevo kao jednu od najboljih sredina. Kada već pitate o kadrovima, mada to nije toliko ni bitno, pančevački kadar Malić je pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu” – objašnjava Sušec.

    Predsednik ste najjače i najbrojnije političke organizacije u Pančevu. Tokom prethodnog mandata bilo je kriza i kontroverzi da krize postoje unutar SNS-a u Pančevu. Kadrovskih rokada bilo je i pre, i tokom izbora, i posle. To svedoči o velikoj unutarstranačkoj dinamici – hoće li tako i ostati?

    „Normalno da će ostati kadrovska dinamika. Svi smo zamenljivi. I od boljih ima bolji. Samo dolaskom još odgovornijih grad može da ide napred. Nikada nemamo problema u stranci kada se smeni neki direktor ili neko podnese ostavku” – ocenio je Željko Sušec.

    Ostavka posle izbora direktora Zelenila Dragana Katuce posebno je bila interesantna javnosti. Hoće li se tako nastaviti? Katuca je potpredsednik gradskog odbora i dalje?

    „Jeste. Ostao je potpredsednik gradskog odbora SNS-a u Pančevu. Ostavka je ostala u domenu ličnih razloga. I dalje dobro sarađujemo“ – kratko odgovara Sušec.

    Kako ocenjujete rezultate gradske vlasti od 2012. godine? Gde u narednom period očekujete pomake?

    „S obzirom na turbulencije sa početka mandata, kada smo 8 meseci bili bez gradonačelnika, ali i da je i sledeći gradonačelnik podneo ostavku – grad kao grad nije stao. Problem je u investicijama. Dolaskom Saše Pavlova slika se promenila, već u njegovom kratkom mandatu do izbora. Saša Pavlov ima najveće poverenje moje i gradskog odbora, a dokazao se energijom i željom da nešto uradi i promeni. Profesionalno ulazi u rešenje svakog problema, duh i energiju pokazuje svakodnevno, ima neizmernu želju da nešto uradi. Očekujemo rezultate. Pre svega oko formiranja severne industrijske zone. Pa onda izgradnja potamiškog kolektora. Petnaestak investitorija je bilo na razgovorima. Pavlov ima energiju i redovno obilazi naseljena mesta i mesne zajednice u gradu – stalno je na terenu. Do kraja mandata, cilj nam je da sela uvedemo u 21. vek. Da budu povezana na gradski vodovod i imaju kanalizaciju.” – ističe Željko Sušec.

     

    Za razliku od prethodnog mandata sada ste uz mesto narodnog poslanika ostali i odbornik i predsednik kadrovske komisije skupštine grada. Imate li ambicija da se i formalno uključite u gradsku vlast?  Znamo da je Dragan Marković Palma i poslanik i gradonačelnik?

    „Mi u SNS-u funkcionišemo kao jedan tim. Saša Pavlov je preuzeo odgovornost za grad ispred naše stranke. On je prvi čovek grada. Ne mešam se, a pomažem ako treba pomoć. Bavim se politikom, gradskim odborom, stranačkim aktivnostima i funkcionisanjem odborničke grupe u lokalnom parlamentu. Ambicija ka izvršnoj gradskoj vlasti nemam. Zakonodavna gradska funkcija je moj domen uključivanja u gradsku vlast. Dogovaramo se o svemu. Da bi radila ovako velika stranka mora da postoji dogovor i oko političkih i oko stranačkih aktivnosti “ – izjavio je Željko Sušec.

    Iz pančevačkog SPS-a nam je potvrđeno da je bilo kontakata između stranaka na temu uključivanja socijalista u gradsku vlast?

    „Kontakata je bilo. Činimo i republičku i pokrajinsku vlast i pojedinci smatraju da bi trebalo da budemo zajedno i na lokalu. Nemamo pritisaka iz centrale na tu temu. Fukcionišemo u demokratskom duhu. Predsednik Vučić u naš tim ima veliko poverenje. Nikada nam neće nametati rešenja. Imamo našu predizbornu koaliciju. Sa SPS-om kao i sa drugim opozicionim strankama imamo korektan odnos. Hoće li biti deo vlasti, videćemo u narednom periodu. Mada već smo bili sa njima u koaliciji 2012. godine, pa to nije funkcionisalo, a ne treba zaboraviti da je odgovornost na nama. Smatram da SPS, i da se uključi, ne bi trebalo da preuzme neku preteranu odgovornost, jer su sve oči i sva očekivanja uprti u SNS. Svi naši sadašnji koalicioni partneri prepustili su odgovornost SNS-u. Sarađujemo, razgovaramo, poštujemo njihove sugestije, ali oni nemaju ni direktore ni članove gradskog veća. Tako bi trebalo i SPS da postupi. Ako budu insistirali na direktorima i Gradskom veću, prostora verovatno neće biti” – objasnio je Željko Sušec.

    Da li postoji mogućnost uključivanja drugih stranaka ili odbornika?

    „Odbornik je vlasnik mandata i to je zakon koji mora da se poštuje. 100 puta sam rekao i odbornicima SNS-a da slobodno idu, ako su nezadovoljni. Imaju pravo po zakonu. Kad je u pitanju priključenje SNS-u, ne želimo da razbijamo nijednu odborničku grupu. Ipak, ko god želi da prihvati naš program i ono što radi predsednik Vučić – dobrodošao je. Podvlačim, nema trgovanja i stranke i odbornici moraju da znaju da je odgovornost na prvom mestu. Moraju da znaju i svoje sposobnosti i da se ne precenjuju.“ – smatra Željko Sušec.

    Jednom ste javno pozvali nezadovoljne radnike Apoteke Pančevo da se obrate i SNS-u. Kako gledate na dubiozu u kojoj se našla ta gradska zdravstvena ustanova? Znate li nešto o istrazi koja je u toku protiv onih koji su oštetili Apoteku? Kakav je stav SNS po ovom važnom pitanju?

    „Apoteka je 2012. godine postala odgovornost koalicionog partnera Jedinstvene Srbije. A i tada je dug bio 250 miliona dinara. Uostalom, sećamo se problema od 2008. godine. Za Jedinstvenu Srbiju Apoteka Pančevo je bila jedini uslov. Njihov kadar 2013. godine izabran je na konkursu da bude direktor 4 godine. Imala je validnu dokumentaciju da nije imala krivične odgovornosti niti krivičnog gonjenja. Ako je bila neka krivična prijava – to je bilo već odbačeno. U vreme raspada koalcije 2013. na leto, ista direktorka ostaje, jer je u mandate. Nema razloga ni osnova za smenu, jer ne postoji validni dokaz da je bilo lošeg poslovanja. Nema primedbi zaposlenih, ni upozorenja upravnog ni nadzornog odbora. Tadašnji gradonačelnik Radanov s jeseni šalje u Apoteku gradsku budžetsku inspekciju i stiže nalaz da je sve regularno. Maja 2014. godine počinju da stižu prigovori zaposleni. Radanov ponovo šalje budžetu i opet se u nalazu ne spominju basnosnoslovne cifre. Da bi krajem godine, kada u Apoteku uđe privredni criminal MUP-a, već početkom sledeće godine došli prvi rezultati o velikim malverzacijama. Podsećam, Branka Milojević sve vreme nije član SNS-a. Pitanje za građane je kako se niko od zaposlenih u Apoteci sve ovo vreme nije bunio. Nije rekao da imaju enormnu zalihu hemomicina, zavoja za dva svetska rata, šampona, papuča…. Pa te zalihe nisu mogle da se naprave za mesec dana. Što se SNS-a tiče, ne mešamo se u rad tužilašva i rad MUP-a. Dokle je istraga stigla ne znam, ali mi je želja da se to istera do kraja. U predizbornoj kampanji zbog Apoteke najviše smo trpeli moja porodica i ja, a sad to više niko ne spominje. Politički, i SNS i gradonačelnik neće dopustiti da se Apoteka ugasi. Trudićemo se da je spasimo na sve moguće načine, uostalom, kao što smo i do sada radili. To svakodnevno dokazujemo. Preuzećemo odgovornost, ali tražimo da se krivci dovedu pred lice pravde. Grad Pančevo nema nadležnost, jesmo osnivači Apoteke, ali kontrolu poslovanja rade organi republike i pokrajine. U Apoteci nema kadrova SNS-a” – navodi Sušec.

    Pažnju javnosti privlači i regionalni koordinator SNS-a Branko Malović. Kakva je uopšte njegova pozicija? Kakvi se potezi mogu vući sa tog mesta? Kakav uticaj ostvarivati?

    „Branko Malović je član Izvršnog i Glavnog odbora SNS-a. Zadatak koordinatora se ogleda u kontroli sprovođenja stranačkih aktivnosti, kako opštinskih tako i gradskih odbora na teritoriji regiona. On je jedna vrsta kontrole od strane Izvršnog odbora SNS-a. Dokazao se kao čestit i pošten čovek što se tiče celog Južnobanatskog okruga. Odbori su imali izvanredne rezultate, zahvaljujući disciplini i odgovornosti prema stranci. Okrug kojim Malović koordinira drugi je u Vojvodini po izbornom rezultatu. Saradnja je izvanredna. Bukvalno 24 sata za bilo kakav problem stoji na usluzi svim odborima na teritoriji okruga u domenu stranačkog rada. Jedna ovako velika stranka, koja samo u Pančevu ima 15.000 članova, može da funkcioniše po statutu i programa stranke ostvarajući ciljeve značajne za građane samo u ovakvom modelu” – zaključio je Željko Sušec.

    Odavno nijedna partijska organizacija u Pančevu, kao sada SNS, nije imala 15.000 članova. Posle izbornog uspeha i formiranja gradske vlasti o pitanjima šta će biti učinjeno za bolji život Pančevaca, ali i o slučaju Apoteka, stabilnosti funkcija direktora javnih preduzeća, članova Gradskog veća i gradonačelnika, ulozi regionalnog partijskog koordinatora Branka Malovića, koristi koje Pančevo može da ima od saradnje sa pokrajinskom i republičkom Vladom koje predvodi SNS, razgovarili smo sa narodnim poslanikom i odbornikom u skupštini grada Željkom Sušecom koji se nalazi na čelu Gradskog odbora pančevačkih „Naprednjaka“.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Politika

    Izabran gradonačelnik Pančeva

     Na konstitutivnoj sednici Skupštine, danas je za gradonačelnika Pančeva ponovo izabran Aleksandar […]

    Grupa Pančevo traži javne prenose sednica Skupštine

    Grupa Pančevo sprema zahtev i upućuje molbu budućem predsedniku gradske Skupštine da poštuje član 13 Poslovnika o radu Skupštine po kome je dužan da se stara o ostvarivanju javnosti rada […]