• Novom Sadu 4 milijarde, Pančevu 67 miliona

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    PANČEVO, 19. jul – Odluka skupštine Vojvodine da prihvati završni račun pokrajine za 2015. godinu doneta je zbog građana, istakao je pokrajinski poslanik SNS-a Jovan Lazarov.

    „Bila je to teška odluka. Da tražimo usvajanje i usvojimo dokument o poslovanju prethodne pokrajinske vlasti na čiju smo lošu politiku ukazivali. Ipak da to nismo učinili ministarstvo finansija bi bilo u prilici da obustavi transfere pokrajini, pa bi građani bili ugroženi. Građani Vojvodine bili su taoci loše politike 15 godina i sada nismo hteli da ponovo ugrozimo njihovu egzistenciju” – objasnio je Lazarov.

    Nivo duga pokrajine od 11 milijardi dinara Lazarov ocenjuje kao izuzetno visok, jer pokrajina nema fiskalnih nadležnosti. Napominje i da pokrajinske administracije ima toliko da im samo za zarade treba 2 milijarde, dok se još 2 milijarde isplate za usluge po ugovoru i specijalizovane usluge.

    „U takvom ambijentu za klinički centar Kamenicu 2 izdvojeno je umesto planiranih 18 – 35 miliona evra.  Pa iako je Pajtić otvarao pred izbore, ona nije otvorena.  Igralo se sa sudbinama pacijenata koji čekaju na zračenja” – konstatuje Lazarov.

    Pokrajinska skupština nije usvojila izveštaje o radu Fonda za kapitalna ulaganja za 2013. i 2014. godinu.

    „Ova institucija je trebalo da obezbedi ravnomerni razvoj Vojvodine, ali to se nije radilo. U prošloj godini potrošili su tek 61 odsto od planiranih sredstava. Jedino su 100 odsto novca, što je oko 3 miliona evra, potrošili za suzbijanje komaraca. A taj posao radili su i gradovi i opštine. Nikad nam nisu odgovorili čemu takav sistem  služi?” – ocenio je Lazarov.

    Lazarov je kao katastrofalnu ocenio potrošnju fonda za kapitalna ulaganja ranijih godina, kada i po trećina opština u Vojvodini nije dobijala ni dinar iz njega za investicije. Novi Sad je na primer, za dve godine dobio gotovo 4 milijarde za investicije, dok je Pančevo dobilo 67 miliona.

    „Novi pokrajinski premijer najavio je udruživanje svih nivoa vlasti oko zajedničkih projekata za koje bi bila zatražena i podrška EU.  Pored tunela kroz Frušku Goru i puta Ruma Novi Sad, kapitalna je banatska magistrala, ali i ulaganje u zdravstvo, gde vidimo šansu za Pančevo. U naredne četiri godine naši prioriteti su obnova bolnice i završetak zgrade zavoda za javno zdravlje. Sudbina hale Bagremar je neizvesna, jer ima na stotine nezavršenih objekata širom Vojvodine” – najavio je Lazarov.

    Izvršna vlast u Vojvodini biće kompletirana do septembra, a u njoj za sada nema pančevačkih kadrova. A hoće li ih biti, Lazarovu nije poznato. Septembar će biti mesec rebalansa pokrajinskog budžeta, a tada se mogu očekivati i kadrovska rešenja za ustanove kojima u Pančevu upravlja Vojvodina.

    Javnosti se ovom prilikom predstavila i Nada Milanović, pokrajinska poslanica SNS-a iz Pančeva, koja je u Skupštini Vojvodine i zamenica predsednika Odbora za ravnopravnost polova.

     Odluka skupštine Vojvodine da prihvati završni račun pokrajine za 2015. godinu doneta je zbog građana, istakao je pokrajinski poslanik SNS-a iz Pančeva, Jovan Lazarov.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Politika

    Izabran gradonačelnik Pančeva

     Na konstitutivnoj sednici Skupštine, danas je za gradonačelnika Pančeva ponovo izabran Aleksandar […]

    Grupa Pančevo traži javne prenose sednica Skupštine

    Grupa Pančevo sprema zahtev i upućuje molbu budućem predsedniku gradske Skupštine da poštuje član 13 Poslovnika o radu Skupštine po kome je dužan da se stara o ostvarivanju javnosti rada […]