• PAKLENI AVGUST „Kuvaćemo“ se i danju i noću, ni pljuskovi neće oboriti TROPSKE TEMPERATURE

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Vrućina, toplotni talasi, tropske noći, ali i temperaturu preko 35 stepeni je sve što možemo očekivati od vremena u avgustu. Pljuskovi i grmnljavina rezervisani su za drugu polovinu meseca.

  U celoj Srbiji se očekuje topao avgust sa srednjom temperaturom vazduha za oko dva stepena iznad višegodišnjeg proseka.

  – Prvih deset dana tokom avgusta započeće tropskim talasom. Biće veoma toplo sa maksimalnom temperaturom oko 35 stepeni Celzijusovih. U nekim gradovina, uključujući i Beograd, očekuju se i tropske noći, kada se temperatura neće spuštati ispod 20 stepeni – objašnjava za Blic Slobodan Sovilj, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

  On kaže da je samo 3. avgusta moguće da će doći do kratkog osveženja, koje će tek malo oboriti temperaturu. Nakon toga, sve do 10. avgusta će biti izrazito toplo.

  – Nakon tog perioda i dalje će biti toplo, ali su moguće češće pojave pljuskova sa grmljavinom. To će i obeležiti drugu polovinu avgusta. Međutim, biće i dalje toplo, ali kiša će svakako malo sniziti temperaturu. Očekujemo da će u drugoj polovini meseca biti do 30 stepeni – prognozira Sovilj.

  Prema proračunima meteorologa, ovo leto će svakako biti toplije u porođenju sa prošlom godinom.

  Ovo leto toplije od prosečnog

  Leto 2017. godine u Srbiji biće toplije od prosečnog, uz toplotne talase i broj tropskih dana koji je veći od uobičajenog, pokazala je danas objavljena ažurirana klimatska analiza Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

  Najtoplije temperature izmerene u avgustu

  • – Maksimalna temperatura za avgust u Srbiji, izmerena je u Kruševcu 10. avgusta 1931. godine i iznosila je 43 stepena
  • – Maksimalna temperatura za avgust u Berogradu je izmerena 12. avgusta 1921. godine i iznosila je 41.8 stepeni
  • – Istorijski maksimum broja tropskih dana za avgust u Srbiji registrovan je u Negotinu i Zaječaru 1992. godine i iznosio je 31 dan.
  • – Istorijski maksimum broja tropskih dana za avgust u Beogradu registrovan je 1992. godine i iznosio je 28 dana.
  • – Istorijski maksimum broja tropskih noći za avgust u Srbiji registrovan je 1992. i 2015. godine u Beogradu i iznosio je 20.

   

   

  Vrućina, toplotni talasi, tropske noći, ali i temperaturu preko 35 stepeni je sve što možemo očekivati od vremena u avgustu. Pljuskovi i grmnljavina rezervisani su za drugu polovinu meseca.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Servisne informacije

  Deo Pančeva bez vode

  Zbog havarije na vodovodnoj mreži bez vode je ostala Ulica Janošikova od Janka Čmelika do Dobrovoljačke. […]