• Četiri trofeja sa Svetskog prvenstva za Pančevca Iliju Serafimovića

    Od 27. jula do 3. avgusta u letonskom letovalištu Jurmala, održan je 66. Kongres svetske federacije za problemski šah, u okviru koga se odigralo 47. Svetsko prvenstvo u rešavanju šahovskih problema, kao i prateća takmičenja u rešavanju i kompoziciji.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Četiri trofeja sa Svetskog prvenstva za Pančevca Iliju Serafimovića
    Foto: Privatna arhiva

    Nastupilo je 187 takmičara iz 30 zemalja. Mladi Pančevac, Ilija Serafimović, internacionalni majstor u rešavanju šahovskih problema, bio je član našeg državnog tima, zajedno sa velemajstorima Marjanom Kovačevićem i Vladimirom Podinićem. Reprezentacija Srbije je došla sa titulom vicešampiona Evrope osvojenom u aprilu u Nemačkoj, ali ovog puta nije uspela da osvoji odličje i takmičenje je završila na sedmom mestu.

    Ipak, naši rešavači nisu prekinuli dugogodišnju tradiciju osvajanja trofeja na Svetskim prvenstvima, zahvaljujući našem 20-godišnjem sugrađaninu.

    Ilija je bio najuspešniji član tima i u pojedinačnom plasmanu zauzeo je 10. mesto, što mu je ujedno donelo i zlato u konkurenciji juniora do 23 godine starosti, čime je ove godine objedinio titule šampiona sveta i Evrope u rešavanju šahovskih problema.

    Na otvorenom rešavačkom turniru, koji se uvek održava dan pre zvaničnog Svetskog prvenstva, mladi Serafimović je ponovo bio naš najbolji predstavnik zauzevši peto mesto i novih 14 rejting poena.

    Ovim sjajnim rezultatom podigao je lični rejting preko velemajstorske granice koja iznosi 2550 bodova, čime je po prvi put ušao u top 10 najboljih rešavača na svetu. Sa trenutnim rejtingom od 2560 poena ispunio je prvi uslov za dobijanje titule velemajstora, a ostalo je da na narednim takmičenjima ostvari još tri norme posle čega će i zvanično postati nosilac ove laskave titule.

    Baš kao i mnogo puta u proteklim godinama Ilija je, sa nedavno završenog svetskog takmičenja u naš grad i državu, doneo još tri trofeja.

    Zlatnu medalju zaslužio je na turniru koji je pre dve godine uveden u zvanični program Kongresa, tzv. Baltičkoj kombinaciji. Radi se o specifičnom spoju kompozicije i rešavanja šahovskih problema gde učesnici imaju zadatak da naprave što teži problem pre početka prvenstva. Svi radovi koje sudija odobri ulaze u konkurenciju za rešavački deo gde takmičari dobijaju poene za svaki rešen problem od drugog kompozitora, kao i za svoj koji drugi nisu rešili. U izuzetno jakoj konkurenciji mladi Serafimović je u finalu uspeo da reši devet od 12 problema dok su njegov rad uspela da reše samo dva učesnika što mu je i donelo ukupni trijumf.

    Još dva odličja osvojena su na takmičenju mladih kompozitora šahovskih problema do 23 godine starosti.

    U kategoriji matova u dva poteza, kao i šahovskih studija, Ilijini radovi osvojili su srebrne medalje, čime je kolekcija trofeja sa ovog sjajnog nastupa kompletirana.

     

    Foto: Privatna arhiva

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Sport

    AK Dinamo među 10 najboljih klubova u Srbiji

    U Kraljevu je, u subotu, održano poslednje ekipno prvenstvo Srbije i to u konkurenciji starijih juniora. AK,, Dinamo“ Pančevo učestvovao je na ovom takmičenju u konkurenciji muškaraca i […]