• Odlična sezona Veslačkog kluba Tamiš iz Pančeva: Uspeh očekivan, ciljevi porasli

    Ima razloga za zadovoljstvo Veslački klub Tamiš zbog sezone koja je iza njega jer su svi zacrtani ciljevi ispunjeni.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Odlična sezona Veslačkog kluba Tamiš iz Pančeva: Uspeh očekivan, ciljevi porasli
    Foto: Unsplash

    Od jednog seniorskog debija za reprezentaciju Srbije, juniorskog na svetskim prvenstvima, prvog odlaska u Sjedinjene Američke Države u ženskoj konkurenciji i napretka mlađih kategorija, Pančevci su zablistali u 2023. godini.

    – Ova sezona je bila uspešnija od prethodnih. Neću da kažem da nismo to očekivali. Sve što smo isplanirali, to smo i odradili – rekao je za „Dnevnik” trener Tamiša Ognjen Matijević.

    Prvi uspeh na međunarodnoj sceni ostvaren je u Parizu na 43. masovnoj regati, na kojoj je učestvovalo više od dve hiljade posada.

    – Naši juniori su osvojili dva zlata. Marko Jančikin je sa Milošem Lavircem iz zrenjaninskog Begeja bio najbolji u dubl skulu. Njih dvojica su sa još naša dva člana, Petrom Perićem i Lazarom Kovačevićem u četvercu skul, takođe pobedili – osvrnuo se Matijević na smotru u Francuskoj.

    Usledili su i reprezentativni nastupi Pančevaca

    – Miloš Boškov je debitovao u dresu sa državnim grbom i na Svetskom prvenstvu za mlađe seniore u Plovdivu bio je šesti u četvercu skul. Prvi put smo imali juniora na šampionatu sveta, Marko Jančikin je sa Lavircem zauzeo 21. poziciju. Bio je i na Balkanijadi četvrti u četvercu skul, a stipendista je i Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu. Pionir Kosta Vujkov bio je na kampu u Nemačkoj sa još 15 vršnjaka iz Srbije – opisao je uspehe Matijević.

    Posle ovih debitantskih nastupa iskristalisali su se i ciljevi za 2024.

    – Miloš i Marko će svako u svojoj kategoriji probati da obezbede A finale evropskog i svetskog prvenstva i da jure medalju, dok će Petar Perić pokušati da uđe u reprezentaciju i takođe ode na šampionate Evrope i planete. Cilj nam je i Balkanijada i dobar rezultat na državnom – dodao je Matijević.

    Ove sezone je Tamiš bio zapažen na Prvenstvu Srbije osvojivši šest medalja, a bio je četvrti u ukupnom plasmanu iza beogradskih timova Partizana, Crvene zvezde i Grafičara.

    – Prvaci su postali juniori Petar Perić i Marko Jančikin u dubl skulu, a vicešampioni su Miloš Boškov u skifu za lake seniore, Nikolina Gerstner u kadetskom skifu i Perić i Boškov u dubl skulu za lake seniore. Bronze su uzeli pioniri Lazar Stojadinović i Kosta Vujkov u dubl skulu i četverac u sastavu Perić, Jančikin, Lazar Kovačević i Vojin Milosavljević – naveo je Ognjen Matijević.

    Sa njim uspešno u klubu rade i treneri Ignjat Radovanović, zadužen za žensku ekipu i Bojan Simić za školicu veslanja, dok sa rekreativcima radi Miloš Boškov. Imaju Pančevci i uspešnog veterana, pravi primer mlađima, Boška Bjelajca, koji je ove godine postao dvostruki šampion Starog kontinenta, a prošle je pored evropske titule, uzeo i svetsku.

    Žensko veslanje ravnopravno s muškim

    Tamiš je počeo sa promocijom veslanja u školama i imao je dobar odziv devojčica.

    – Jedan od ciljeva nam je da probamo da razvijemo žensko veslanje, da bude ravnopravno s muškim. Prošle godine smo imali sedam, osam devojaka u klubu, sada ih je 18. Lepo smo uradili promociju veslanja, došlo je mnogo devojčica i nadamo se da će se zadržati u ovom sportu. Škola veslanja i dalje traje, preko zime ćemo raditi na ergometrima, vežbice snage i kondicije, a kada je lepo vreme učićemo osnovne stvari na vodi – istakao je Ognjen Matijević.

    Mina Mihajlović u SAD

    Mina Mihajlović je prva veslačica Tamiša koja je dobila stipendiju i otišla u Sjedinjene Američke Države. Pre nje su to učinili samo muški članovi pančevačkog kluba. Mina studira hemiju i vesla za Univerzitet u Portlandu.

    – Lazar Kovačević i Petar Perić su počeli da obavljaju razgovore sa univerzitetima pa će najverovatnije i oni „preko bare”. Tokom letnjeg raspusta će veslati za klub i juriti mesto u reprezentaciji – rekao je Ognjen Matijević.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Sport

    Medalje za SD „Pančevo 1813“ u Novom Sadu

    Proteklog vikenda u Novom Sadu je održano tradicionalno međunarodno takmičenje za Grand Prix Novog Sada, na kojem je Streljačka družina ,,Pančevo 1813" imala osam nastupa u više disciplina i […]