• Pančevac Ilija Serafimović šampion Srbije u rešavanju šahovskih problema

  Kao jedan od turnira u kalendaru Svetskog kupa za 2024. godinu, Otvoreno prvenstvo Srbije u rešavanju šahovskih problema održano je u Beogradu od 25. do 26. maja. Osim naših najjačih rešavača nastupili su i takmičari iz Hrvatske i Rusije, dok je izbor problema baš kao i na poslednjem održanom prvenstvu Evrope bio poveren sudiji iz Slovenije, Marku Klasincu. O jačini turnira svedoči i podatak da je na njemu nastupilo čak 5 velemajstora.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Pančevac Ilija Serafimović šampion Srbije u rešavanju šahovskih problema
  Privatna arhiva

   U ovom elitnom društvu mladi pančevački internacionalni majstor u rešavanju šahovskih problema Ilija Serafimović ponovo je dokazao svetsku klasu. Sa osvojenim 81 poenom od 90 mogućih ubedljivo je trijumfovao ispred najboljeg hrvatskog velemajstora Marka Filipovića koji je sakupio 70,5 i vodećeg srpskog rešavača velemajstora Bojana Vučkovića koji je završio sa 69 poena.

  Osim što je deo Svetskog kupa ovaj turnir predstavlja i  zvanično Prvenstvo Srbije u rešavanju šahovskih problema, tako da je mladi Serafimović zaslužio i titulu državnog prvaka ispred velemajstora Bojana Vučkovića i velemajstora Marjana Kovačevića.

  Pored ovih titula, naš 19-ogodišnji sugrađanin je zaradio još 32 poena na trenutni rejting od 2515 bodova čime se probio na 12. mesto na svetskoj rang listi i prišao na samo 3 boda do granice velemajstorskog rejtinga koji iznosi 2550 poena.

  Može se reći da je ovo bila sjajna generalna proba pred najveći izazov koji ove godine čeka mladog Pančevca. U letonskom letovalištu Jurmala se od 27. jula do 3. avgusta održava 47. svetsko prvenstvo u rešavanju šahovskih problema. Za ovaj najvažniji događaj u svetu problemskog šaha do sad je prijavljeno preko 170 takmičara iz 30 zemalja, a od Ilije se očekuje da bude predvodnik reprezentacije Srbije i da kao mnogo puta do sad u naš grad i državu donese neku od medalja.  

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Sport

  Dobar vikend za pančevačke gimnastičarke

  Kup Vojvodine grupnih vežbi, u organizaciji Gimnastičkog saveza Vojvodine, održan je u subotu, 8. juna , u Novom Sadu. U nedelju, 9. juna, u Svilajncu, održano je Državno prvenstvo individualnog […]