• PANČEVO: Preminuo Karolj Lajko, legenda jugoslovenskog boksa

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U Pančevu je 77. godini života preminuo Karolj Lajko jedna od legendi jugoslovenskoga boksa.

    Lajko je dva puta bio omladinski šampion Jugoslavije u perolakoj i u poluvelter kategoriji, dva puta šampion u velter kategoriji i šampion Jugoslavije u polusrednjoj kategoriji

    Rođen je 11. oktobara 1943. godine u Bečeju. Završio je osnovnu i srednju školu u Bečeju i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu.

    Boksom je počeo da se bavi 1959. godine u bokserskom klubu „Bratstvo i jedinstvo“ Bečej, gde je na omladinskim revijama imao 18 pobeda od 18 mečeva. 1960. godine postaje omladinski prvak Jugoslavije u perolakoj kategoriji. Te iste godine na beogradskom sajmištu učestvuje na „Meču šampiona za zlatnu rukavicu“, kao izuzetno talentovani mladić protiv Zvonimir Vujina. 1961. u Beogradu postaje omladinski prvak Jugoslavije u poluvelter kategoriji.

    Sledeće godine pristupa Bokserskom klubu Crvena zvezda, postaje prvotimac i učestvuje u ekipnom osvajanju Kup-a „Maršala Tita“. 1963. i dalje boksuje za klub i postaje seniorski kandidat za reprezentaciju Jugoslavije za Evropski šampionat u Moskvi.

    1965. godine prelazi u bokserski klub „Dinamo“ iz Pančeva, gde postaje državni prvak u pojedinačnoj kategoriji i reprezentativac. Iste godine u Beogradu na pojedinačnom prvenstvu Balkana osvaja bronzanu medalju.

    1967. godine ponovo postaje prvak države u velter kategoriji, a u Istanbulu na pojedinačnom prvenstvu Balkana osvaja bronzanu medalju, izgubivši od Kemala Sandala četvorostrukog prvaka Balkana.

    Potrebno je istaći da je iste godine i sa BK „Dinamo“ bio vicešampion države u ekipnom prvenstvu. 1968. godine postaje kapiten ekipe BK „Dinamo“ te godine osvajaju titulu „Ekipnog šampiona Jugoslavije“.

    Sahrana će biti u sredu u 13 sati na katoličkom groblju u Pančevu.

     

    U Pančevu je 77. godini života preminuo Karolj Lajko jedna od legendi jugoslovenskoga boksa.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Sport

    PANČEVO: Još jedan remi Železničara

    U okviru 32. kola Mozzart Bet Super lige Srbije (2. kolo plej auta), Železničar je na svom terenu odigrao nerešeno protiv Radničkog iz Niša 1:1 […]