• Za dva dana četiri slučaja malih boginja u južnom Banatu

  Male boginje potvrđene su kod ukupno 54 osobe, zaključno sa 5. aprilom, najnoviji su podaci Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Za dva dana četiri slučaja malih boginja u južnom Banatu
  Foto: Pixabay

  Na teritoriji grada Beograda, u okviru epidemije prijavljene 22.2.2024. godine, registrovan je 41 slučaj morbila, od kojih su 33 potvrđena u Referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak”, a osam obolelih osoba su porodični kontakti laboratorijski potvrđenih slučajeva.

  Među obolelima je 11 dece uzrasta od jedne do pet godina, od kojih je devetoro bilo nevakcinisano, jedno je primilo jednu dozu vakcine sa komponentom protiv morbila, a jedno je nepoznatog vakcinalnog statusa, deset nevakcinisanih osoba uzrasta od 8 do 25 godina, dve potpuno vakcinisane osobe uzrasta 14 i 16 godina, kao i 18 osoba starijih od 35 godina nepoznatog vakcinalnog statusa. Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod troje obolelih.

  Kako Batut navodi, 4.4.2024. i 5.4.2024. godine potvrđena su četiri slučaja morbila na teritoriji Južnobanatskog okruga (dva u Pančevu i po jedan u Kovinu i Kovačici). Obolele osobe su uzrasta 15, 26, 30 i 33 godine i nepoznatog su vakcinalnog statusa.

  Dana 13.2.2024. godine potvrđene su male boginje u Referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak”, kod osobe sa teritorije Novog Sada uzrasta 46 godina koja je nepotpuno vakcinisana jednom dozom vakcine.

  Jedan slučaj malih boginja potvrđen je 20.2.2024. godine kod deteta sa teritorije Sremskog okruga (Stara Pazova), koje je u drugoj godini života i nije vakcinisano.

  Dana 25.2.2024. godine potvrđen je slučaj malih boginja kod nevakcinisanog deteta sa teritorije Severnobanatskog okruga, uzrasta 13 meseci.

  Dana 29.2.2024. godine potvrđen je slučaj malih boginja kod osobe uzrasta 41 godinu sa teritorije Bora, koja je nepotpuno vakcinisana jednom dozom vakcine koja sadrži komponentu protiv morbila.

  Na teritoriji Kolubarskog okruga registrovana su četiri potvrđena slučaja morbila. Dva slučaja registrovana su na teritoriji Valjeva, a dva na teritoriji Mionice gde je prijavljena porodična epidemija 2.4.2024. godine. Sve obolele osobe su starije od 25 godina, pri čemu su dve vakcinisane sa dve doze vakcine koja sadrži komponentu protiv morbila, jedna nepotpuno vakcinisana sa jednom dozom vakcine, a jedna je nepoznatog vakcinalnog statusa. Kod jedne obolele osobe došlo je do komplikacije u vidu upale pluća.

  Dana 4.4.2024. godine potvrđen je slučaj malih boginja kod osobe uzrasta 42 godine sa teritorije Vranja, nepoznatog vakcinalnog statusa.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zdravstvo

  PANČEVO: U nedelju preventivni pregledi

  U nedelju, 19. maja, od 8 do 17 časova, Dom zdravlja organizuje akciju besplatnih preventivnih pregleda za građane u Centru za prevenciju (Miloša Obrenovića 2b), koju sprovodi Ministarstvo […]