• Zaposleni iz SBPB ,,Kovin“ na radionici o upotrebi Art terapije

  Psiholozi, radni terapeuti i medicinske sestre iz Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti ,,Kovin“ prisustvovali su edukativnoj radionici o upotrebi art terapije u radu sa korisnicima psihijatrijskih usluga.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Zaposleni iz SBPB ,,Kovin“ na radionici o upotrebi Art terapije
  Foto: SBPB Kovin

  Radionicu su organizovali Udruženje ,,Prostor“ i Oslo Metropolitan Univerzitet u prostoru Miljenko Dereta u Beogradu, a radionicu je vodila dr Mimmu Rankanen, profesorka art terapije na pomenutom norveškom univerzitetu.

  Jedan od ciljeva ovakve radionice je razumevanje specifične prirode terapijskog odnosa u art terapiji koji se sastoji od trosmernog odnosa pacijent-umetnost-terapeut i sticanje uvida u to kakav pristup može poboljšati ili ometati art terapijska iskustva unutar ovog odnosa, kao i potrebnim uslovima da bi se uopšte jedan umetnički proces smatrao terapeutskim.

  ,,Veoma je interesantno slušati o kreativnim načinima na koje osobe mogu sebe da izražavaju uz pomoć raznolikih umetničkih formi i kako to može doprineti poboljšanju i održavanju njihovog mentalnog zdravlja“ – ističu zaposleni SBPB ,,Kovin“.

  Inovativna radionica zasnovana na umetnosti i art terapiji o inkluzivnom, osnažujućem i destigmatizujućem radu sa korisnicima usluga iz oblasti mentalnog zdravlja, bila je nova prilika za unapređenje postojeće prakse i dalju edukaciju u cilju profesionalne orijentacije naših zaposlenih.

  Zajedno sa kolegama iz Klinike za psihijatrijske bolesti ,,Dr Laza Lazarević“ i Instituta za mentalno zdravlje, naši zaposleni su podelili svoja iskustva i istakli značaj koji umetničko stvaralaštvo i art terapija mogu da imaju kako na ličnom planu, tako i kao sredstvo podrške ljudima sa kojima rade.

  Dr Mimmu Rankanen je radila kao postdoktorski istraživač na Univerzitetu Aalto i Univerzitetu umetnosti u Helsinkiju. Ima veliko iskustvo u nastavi art terapije na univerzitetskom nivou u Finskoj i svoje istraživanje je predstavila na 19 međunarodnih konferencija. Objavila je 9 naučnih članaka i 9 poglavlja u knjigama i koautor je finske knjige o principima art terapije. Mimmu Rankanen je psihoterapeut, koji ima obrazovanje i u kognitivno-analitičkoj psihoterapiji i art terapiji. Pored akademskog rada, ima i privatnu praksu kao art terapeut. Takođe, radi dugotrajnu kliničku art terapiju sa odraslima koji pate od različitih problema mentalnog zdravlja kao što su depresija, anksioznost i poremećaji ličnosti.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zdravstvo