• 100 godina od rođenja: ko je bio Dimitrije Parlić?

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Dimitrije Parlić, jedan od naših najistaknutijih baletskih igrača i koreografa, veoma cenjen u svetu, bio je žiža svih važnih događanja u baletu. Svojim stvaralaštvom obogatio je nacionalni repertoar baletima domaćih kompozitora i ostavio neizbrisiv trag. 

  Dimitrije Parlić

  Dimitrije Parlić rođen je 1916. godine u Solunu i jedan je od naših najpoznatijih baletskih igrača i koreografa. Pohađao je Glumačku školu u Beogradu, a baletski se školovao u Beču i Bernu.
  Od 1942. godine bio je solista u Narodnom pozorištu Beograda, a zatim šef baletskog ansambla i koreograf. Godine 1958. do 1962. direktor je baleta Državne opere u Beču, a od 1962. do 1964. u Rimskoj operi. Od 1971. godine, ponovo u Beogradu radi kao slobodan umetnik u pozorištima u zemlji i u inostranstvu.

  Kao igrač, pokazao je poseban smisao za uloge zasnovane na igračkoj tradiciji naših naroda (Marko u Ohridskoj legendi). Koreografski opus, odlikuje mu se skladnošću igračkih fraza i linija, zasnovanih na spoju klasičnog i savremenog baleta. Zbog bolesti povukao se sa scene, ali je nastavio izuzetno uspešnu koreografsku karijeru. Postavio je niz baletskih dela sa maštovitošću i originalnošću kakva se retko sreće, što ga i svrstava u red naših najvećih koreografa.

  Proslava stogodišnjice od rođena Dimitrija Parlića

  Obeležavanjem stogodišnjice od rođenja ove istorijske važne ličnosti, Baletska škola „Dimitrije Parlić” iz Pančeva, proslaviće Dan škole održavanjem koncerata 1. i 2. decembra, na sceni Kulturnog centra.

  Program Dana škole

  1.12. u 18h, Dvorana Kulturnog centra

  – „Život i delo Dimitrija Parlića”, film

  Koreografije savremenog i klasičnog baleta

  Balet „Don Kihot”, III čin

  2. 12. u 18h, Dvorana Kulturnog centra

  Koreografije savremenog i klasičnog baleta

  – Narodna igra 

  O značaju Parlićevog dela i zlatnom dobu srpskog baleta, za koje se neosporno vezuje njegovo ime, govori direktorka Baletske škole, Tatjana Krga:

  – Značaj Parlićevog dela i dalje je nemerljiv. Počev od koreografskih ostvarenja klasičnog i neoklasičnog izraza, a zatim i prvih baleta na muziku domaćih kompozitora, te stilizaciji folklornih elemenata, Parlić je postavio temelje današnjeg srpskog baleta i stvaralac je igračkog nacionalnog blaga koje treba čuvati i isticati. Igrači sa kojima je radio nastavljali su i prenosili nadahnuto njegov način rada dolazećim generacijama. Mnogi od njih ostvarili su svetsku slavu. Veličinu njegovog dela ni danas nije moguće nadmašiti. Umetnički svestran, a skromne prirode, za života je bio cenjen i poštovan – svoju svetsku slavu delio je sa igračima i svojim narodom. Njegov aktivni rad trajao je preko 40 godina uvek uzlaznom putanjom. Zajedno sa njim žive u sećanju mnogi veliki baletski igrači i deo su ispisanih stranica istorije Narodnog pozorišta u Beogradu. Udruženje baletskih umetnika Srbije ustanovilo je nagradu Dimitrije Parlić 1996. godine, te se njeno dobijanje smatra najvećom čašću koju koreograf može poneti.

  Njegova koreograija, za Romea i Juliju (Prokofjev) i Orfeja (Stravinski) označava novi i savremeniji put, kojim je pedesetih godina uspešno krenuo beogradski balet. Čudesni mandarin, Rođendan infantkinje, Ana Karenjina, još su neke od vrlo uspešnih koreografija.
  Od izuzetnog značaja i njegov doprinos u razvijanju nacionalnog baletskog izraza u postavkama Licitarskog srca, Simfonijskog triptihona, Ohridske legende, u kojima se trudio da umetnički transponuje lepotu i raznovrsnost igara naših naroda. 

  I druge njegove koreografije se rado izvode, a veoma dobro primljene u Beču, Amsterdamu, Helsinkiju, Briselu, Edinburgu, Ankari, Trstu, gde je takođe sa uspehom radio.
  Umro je 1986. u 67. godini života.

  Nagrada Dimitrije Parlić je među najprestižnijim nagradama za baletsku umetnost i dodeljuje je Udruženje baletskih umetnika Srbije (UBUS). Sastoji se od plakete sa likom Dimitrija Parlića, izlivene u bronzi, koja je rad akademskog vajara Rista Mihića. Pored plakete, dodeljuje se diploma UBUS-a, kao i novčana nagrada.

  Plaketa Dimitrije Parlić

  Dimitrije Parlić, jedan od naših najistaknutijih baletskih igrača i koreografa, veoma cenjen u svetu, bio je žiža svih važnih događanja u baletu. Svojim stvaralaštvom obogatio je nacionalni repertoar baletima domaćih kompozitora i ostavio neizbrisiv trag. 

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija