• 100 godina od rođenja: ko je bio Dimitrije Parlić?

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Dimitrije Parlić, jedan od naših najistaknutijih baletskih igrača i koreografa, veoma cenjen u svetu, bio je žiža svih važnih događanja u baletu. Svojim stvaralaštvom obogatio je nacionalni repertoar baletima domaćih kompozitora i ostavio neizbrisiv trag. 

  Dimitrije Parlić

  Dimitrije Parlić rođen je 1916. godine u Solunu i jedan je od naših najpoznatijih baletskih igrača i koreografa. Pohađao je Glumačku školu u Beogradu, a baletski se školovao u Beču i Bernu.
  Od 1942. godine bio je solista u Narodnom pozorištu Beograda, a zatim šef baletskog ansambla i koreograf. Godine 1958. do 1962. direktor je baleta Državne opere u Beču, a od 1962. do 1964. u Rimskoj operi. Od 1971. godine, ponovo u Beogradu radi kao slobodan umetnik u pozorištima u zemlji i u inostranstvu.

  Kao igrač, pokazao je poseban smisao za uloge zasnovane na igračkoj tradiciji naših naroda (Marko u Ohridskoj legendi). Koreografski opus, odlikuje mu se skladnošću igračkih fraza i linija, zasnovanih na spoju klasičnog i savremenog baleta. Zbog bolesti povukao se sa scene, ali je nastavio izuzetno uspešnu koreografsku karijeru. Postavio je niz baletskih dela sa maštovitošću i originalnošću kakva se retko sreće, što ga i svrstava u red naših najvećih koreografa.

  Proslava stogodišnjice od rođena Dimitrija Parlića

  Obeležavanjem stogodišnjice od rođenja ove istorijske važne ličnosti, Baletska škola „Dimitrije Parlić” iz Pančeva, proslaviće Dan škole održavanjem koncerata 1. i 2. decembra, na sceni Kulturnog centra.

  Program Dana škole

  1.12. u 18h, Dvorana Kulturnog centra

  – „Život i delo Dimitrija Parlića”, film

  Koreografije savremenog i klasičnog baleta

  Balet „Don Kihot”, III čin

  2. 12. u 18h, Dvorana Kulturnog centra

  Koreografije savremenog i klasičnog baleta

  – Narodna igra 

  O značaju Parlićevog dela i zlatnom dobu srpskog baleta, za koje se neosporno vezuje njegovo ime, govori direktorka Baletske škole, Tatjana Krga:

  – Značaj Parlićevog dela i dalje je nemerljiv. Počev od koreografskih ostvarenja klasičnog i neoklasičnog izraza, a zatim i prvih baleta na muziku domaćih kompozitora, te stilizaciji folklornih elemenata, Parlić je postavio temelje današnjeg srpskog baleta i stvaralac je igračkog nacionalnog blaga koje treba čuvati i isticati. Igrači sa kojima je radio nastavljali su i prenosili nadahnuto njegov način rada dolazećim generacijama. Mnogi od njih ostvarili su svetsku slavu. Veličinu njegovog dela ni danas nije moguće nadmašiti. Umetnički svestran, a skromne prirode, za života je bio cenjen i poštovan – svoju svetsku slavu delio je sa igračima i svojim narodom. Njegov aktivni rad trajao je preko 40 godina uvek uzlaznom putanjom. Zajedno sa njim žive u sećanju mnogi veliki baletski igrači i deo su ispisanih stranica istorije Narodnog pozorišta u Beogradu. Udruženje baletskih umetnika Srbije ustanovilo je nagradu Dimitrije Parlić 1996. godine, te se njeno dobijanje smatra najvećom čašću koju koreograf može poneti.

  Njegova koreograija, za Romea i Juliju (Prokofjev) i Orfeja (Stravinski) označava novi i savremeniji put, kojim je pedesetih godina uspešno krenuo beogradski balet. Čudesni mandarin, Rođendan infantkinje, Ana Karenjina, još su neke od vrlo uspešnih koreografija.
  Od izuzetnog značaja i njegov doprinos u razvijanju nacionalnog baletskog izraza u postavkama Licitarskog srca, Simfonijskog triptihona, Ohridske legende, u kojima se trudio da umetnički transponuje lepotu i raznovrsnost igara naših naroda. 

  I druge njegove koreografije se rado izvode, a veoma dobro primljene u Beču, Amsterdamu, Helsinkiju, Briselu, Edinburgu, Ankari, Trstu, gde je takođe sa uspehom radio.
  Umro je 1986. u 67. godini života.

  Nagrada Dimitrije Parlić je među najprestižnijim nagradama za baletsku umetnost i dodeljuje je Udruženje baletskih umetnika Srbije (UBUS). Sastoji se od plakete sa likom Dimitrija Parlića, izlivene u bronzi, koja je rad akademskog vajara Rista Mihića. Pored plakete, dodeljuje se diploma UBUS-a, kao i novčana nagrada.

  Plaketa Dimitrije Parlić

  Dimitrije Parlić, jedan od naših najistaknutijih baletskih igrača i koreografa, veoma cenjen u svetu, bio je žiža svih važnih događanja u baletu. Svojim stvaralaštvom obogatio je nacionalni repertoar baletima domaćih kompozitora i ostavio neizbrisiv trag. 

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  PIO fond: Pokušaj prevare penzionera

  Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (Fond PIO) saopštio je danas da dobijaju informacije od korisnika da ih nepoznate osobe zovu telefonom i upućuju gde da preuzmu penzionerske kartice, te ističu da Fond PIO tako ne poziva korisnike i da je reč o pokušaju prevare penzionera.

  Nije bezbedno kupovati lekove putem interneta

  Već je poznato da je odnedavno lek Ozempik jedan od traženijih na tržištu lekova, ali ne samo zbog toga što se koristi u lečenju dijabetesa tipa 2, već zbog toga što ga mnogi, bez saveta i preporuke lekara koriste kako bi smršali. To je dovelo do nestašice tog leka i u apotekama kod nas, a poslednjih dana priča je otišla još dalje uz informacije da se pojavio i falsifikat Ozempika. Nije bezbedno kupovati lekove putem interneta, a u našoj zemlji to je čak i zakonom zabranjeno, poručuju stručnjaci.

  U četvrtak počinje 15. Filmski festival Merlinka

  Petnaesto izdanje Međunarodnog festivala queer filma Merlinka počinje sutra, 7. decembra u 20 časova svečanim otvaranjem u Domu Omladine Beograda. Na otvaranju će, uz predstavljanje programa festivala, biti obeleženo i 20 godina od smrti Vjerana Miladinovića Merlinke, po kome je festival i dobio ime. Prisutnima će se obratiti Daniel Emeri, ambasador Australije u Srbiji, i australijsko-makedonski reditelj Goran Stolevski, koji će otvoriti festival.