• Agencija za borbu protiv korupcije podnela prijavu protiv SNS

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Agencija za borbu protiv korupcije prijavila je Višem javnom tužilaštvu Srpsku naprednu stanku (SNS) zbog sumnje na pranje novca tokom izbora, a Tužilaštvo još poverava navode Agencije, piše portal BIRN, a prenosi 021.rs.

   

  Portal navodi da dokazi prikupljeni tokom istraživanja ukazuju na sistematične povrede zakona od strane SNS-a na ovim i prethodnim izborima i prenosi izjave gradjana i aktivista koji su bili uključeni u prikupljanje donacija.
   
  Naveden je iskaz neimenovane devojke kojoj je „lokalni član Srpske napredne stranke pomogao da se zaposli kao vaspitačica“. Ona je rekla da ju je pred predsedničke izbore 2017. godine na jednom sastanku „funkcioner stranke izdvojio u stranu, dao 40.000 dinara i rekao da je novac deo velikog priloga partiji. Od nje je zatraženo da novac donira nazad SNS-u pod svojim imenom. 
   
  „Samo sam dobila kovertu sa novcem i račun na koji da uplatim“, rekla je za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) devojka koja je, iz straha da će ostati bez posla, tražila da ostane anonimna.
   
  „Sve se znalo kad sam ušla u banku. Već su i oni znali kako idu uplate. Kasnije sam odnela uplatnicu kao dokaz da sam uplatila novac“, ispričala je i dodala da je na sastancima videla kako funkcioneri i druge pitaju da na sličan način uplate novac.
   
  Istraživanje BIRN-a pokazuje da ovo nije izolovan slučaj već šema koju je SNS razvila da bi protivno Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti kroz podmetnute donatore prikrila pravi izvor novca kojim su finansirane izborne kampanje. Još četiri donatora ispričala su BIRN-u istu šemu – partijski funkcioneri dali su im 40.000 dinara da novac uplate nazad stranci pod svojim imenom.
   
  U tekstu se kaže i da je portal BIRN tražio komentar od SNS-a, ali da nije dobio odgovor.
   
  Kompletan tekst možete pročitati OVDE.

  Agencija za borbu protiv korupcije prijavila je Višem javnom tužilaštvu Srpsku naprednu stanku (SNS) zbog sumnje na pranje novca tokom izbora, a Tužilaštvo još poverava navode Agencije, piše portal BIRN.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija