• ANA BRNABIĆ će biti premijerka Srbije!

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Poštovani građani Republike Srbije. Na osnovu člana 112 Ustava Republike Srbije, doneo sam odluku o predlogu kandidata za premijera Srbije. U skladu sa ciljevima i interesima Srbije, uveren sam da donosimo dobre rezultate. Važno je obezbediti jačanje ugleda Srbije kako na Zapadu tako i na Istoku.. Pred Srbijom je dalje jačanje fiskalne odgovornosti… Budući premijer moraće doprineti daljme smanjenju nezaposlenosti i povećanju zaposlenosti. Cilj je spustiti nivo nezaposlenosti na ispod 10 odsto… U skladu sa tim kao kandidata za predsednika Vlade Srbije predlažem Anu Brnabić, rekeao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas u Skuštini Srbije.

  Vučić je zatim potpisao zahtev parlamentu da Brnabić bude novi mandatar.

  Biće to 15. po redu mandatar, od 1990. godine, kada je u Srbiju uvedeno višestranačje.

  Poslednjih dana se spekulisalo da najviše šansi da bude novi premijer Srbije imaju: Ana Brnarbić, Ivica Dačić, Miloš Vučević i ministar finasija Dušan Vujović.

  Sajt istinomer donosi biografiju Ane Brnabić

   

  Ana Brnabić rođena je 1975. godine u Beogradu.  
   
  Završila je Petu beogradsku gimnaziju 1994. godine. Na univerzitetu Northwood u Mičigenu završila je studije poslovne administracije 1998. godine, nakon čega je stekla MBA diplomu iz marketinga sa Hull univerziteta u Engleskoj, navodi se u zvaničnoj biografiji.
   
  Krajem 2001. vraća se u Srbiju, gde je radila za različite američke konsultantske firme na projektima razvoja lokalne samouprave, a koje je finansirao USAID.
   
  Od 2002. do 2011. radi u USAID-u, a kao najznačajniju inicijativu u tom periodu, u zvaničnoj biografiji navodi osnivanje Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) 2006. godine.
   
  Od 2011. radi u američkoj kompaniji za razvoj vetroparkova Continental Wind Serbia, a od januara 2013. je i njen direktor. 
   
  U isto vreme potpredsednica je Upravnog odbora NALED-a od 2013, a od aprila 2016. godine je i predsednica UO ove poznate javno-privatne alijanse koja okuplja lokalne samouprave, privatna preduzeća i nevladine organizacije. 
   
  Za Brnabićevu je šira javnost čula u oktobru 2015. tokom afere „Lidija Udovički“, kada je sajt Telepromter objavio transkript telefonskog razgovora između Bojana Pajtića i Lidije Udovički, sestre ministarke državne uprave Kori Udovički. Lidija Udovički je navodno rekla da je kum premijera Srbije i direktor EMS-a Nikola Petrović pokušao da naplati reket od dva miliona evra od spomenute američke firme Kontinental vind partners (CWP), ne bi li vetropark u Srbiji priključili na elektromrežu. Premijer Vučić je na to odgovorio optužbama na račun CWP tvrdeći da je upravo ta firma u SAD izlobirala da pet kongresmena potpiše pismo Džozefu Bajdenu u kojem su premijerov brat Andrej i njegov kum Nikola Petrović označeni kao centar korupcije u Srbiji.
   
  Brnabićeva je, međutim, zajedno sa direktorom EMS i ministrom energetike Aleksandrom Antićem, na konferenciji za medije u Vladi Srbije odbacila navode o bilo kakvom pokušaju reketiranja. 

   

   
  Otprilike u isto vreme, u medijima se pojavila informacija da bi Ana Brnabić trebalo da bude na čelu „deliveri junita“ u Vladi Srbije, ali prema pisanju medija „deliveri juniti“ nisu nikada zaživeli.
   
  U martu 2016. je u javnoj debati došla u sukob sa Fiskalnim savetom koji je osporio isplativost uvođenja onlajn fiskalizacije, za šta su se, sa druge strane, NALED i Brnabićeva, nedvosmisleno zalagali.
   
  Članica je Upravnog odbora Peksim fondacije koja obezbeđuje stipendije za magistarske studije na Univerzitetu Kembridž studentima iz Srbije i Makedonije. Predsednica je savetodavnog odbora Etno mreže, udruženja proizvođača rukotvorina. 
   
  U avgustu 2016. izabrana je za ministarku državne uprave i lokalne samouprave, a u junu 2017. predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložio je Skupštini Brnabić za mandatara nove vlade. 

  Poštovani građani Republike Srbije. Na osnovu člana 112 Ustava Republike Srbije, doneo sam odluku o predlogu kandidata za premijera Srbije. U skladu sa ciljevima i interesima Srbije, uveren sam da donosimo dobre rezultate. 

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Preko 300 novih startap kompanija u protekle dve godine

  Srpski inovacioni ekosistem nastavlja impresivan rast, sa preko 300 novih startapa u protekle dve godine, 28 odsto čine mladi osnivači, starosti 15 do 29 godina, a 22 odsto startap kompanija je u […]