• Ana Brnabić za 2. jun raspisala izbore za odbornike skupština gradova i opština

  Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić raspisala je izbore za odbornike 66 jedinica lokalne samouprave.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Ana Brnabić za 2. jun raspisala izbore za odbornike skupština gradova i opština
  Foto: Pixabay

  Predsednica parlamenta Ana Brnabić odluku o raspisivanju izbora za 2. jun potpisala je u Domu Narodne skupštine.

  Brnabićeva je ukazala da su se usvajanjem Izmena i dopuna zakona o lokalnim izborima stekli uslovi za raspisivanje izbora u 66 jedinica lokalne samouprave.

  “Raduje me što smo iz parlamenta poslali snažnu poruku svim našim građanima da smo kao njihovi izabrani predstavnici kadri i sposobni da razgovaramo i da postignemo dogovor uprkos svim našim razlikama. Kao što sam i rekla, nakon postignutog dogovora o datumu izbora smatram da je ovakav dogovor pobeda svih odgovornih ljudi“, navela je Brnabićeva.

  Predsednica Skupštine je pozvala sve političke aktere da vode računa o tome da politika ne treba i ne sme da bude sredstvo koje razdvaja ljude i da je zajednička obaveza da se politički sistem razvija u demokratskom pravcu koji promoviše dijalog, uzajamno poštovanje i veći stepen razumevanja.

  “Kao predsednica Narodne skupštine Republike Srbije nastaviću da insistiram da ovo najviše predstavničko telo svih građana Republike Srbije poštuje i promoviše upravo takve vrednosti. Želim svima uspešne izbore“, navela je Ana Brnabić.

  Poslanici Skupštine Srbije usvojili su 23. aprila Izmene i dopune zakona o lokalnim izborima kojima su pomereni rokovi za raspisivanje izbora, što je bio jedan od zahteva opozicije u dijalogu o poboljšanju izbornih uslova koji je vođen od 1. aprila na inivijativu Ane Brnabić.

  Izmenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima se omogućava da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana – 2. juna, što je bio jedan od zahteva opozicije u razgovorima o poboljšanju izbornih uslova.

  Zakon predviđa da se odluka o raspisivanju lokalnih izbora donosi najranije 150 dana, najkasnije 45 dana pre isteka mandata odbornika, kao i da od dana raspisivanja lokalnih izbora do dana glasanja ne može da prođe manje od 30, a ni više od 60 dana.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Počinje prvi upisni rok na Univerzitetu u Beogradu

  Prvi upisni rok na fakultetima Univerziteta u Beogradu počinje u sredu 19. juna prijavljivanjem kandidata, a završava se poslednjim danom upisa primljenih 12. jula. Na 107 studijskih programa za […]

  31. Festival evropskog filma Palić od 20. do 26. jula

  31. izdanje Festivala evropskog filma Palić održaće se od 20. do 26. jula 2024. godine, na Paliću i u Subotici. Na ovogodišnjem festivalskom izdanju publika će biti u prilici da pogleda više […]