• Apel poslodavcima za bezbedan rad na otvorenom na visokim temperaturama

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Ministarstvo za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Uprava za bezbednost i zdravlje na radu uputili su danas apel poslodavcima i zaposlenima da primenjuju preventivne mere bezbednosti i zdravlja na radu na otvorenom u uslovima visokih temperatura u cilju smanjenja rizika po zdravlje zaposlenih.

  Tim povodom ministar za rad Zoran Đorđević je održao sastanak sa direktorkom Uprave za bezbednost i zdravlje na radu, Marinom Furtula.

   

  Furtula je ukazala da pri radu zaposlenih na otvorenom, a kada su ekstremno visoke temperature, obaveze poslodavaca su da dosledno primenjuju Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu i podzakonske propise, odnosno konkretne mere bezbednosti i zdravlja na radu kako bi se smanjio rizik po zdravlje zaposlenih.

  Neophodno je i, kako je navela, da se radni proces prilagodi psihofizičkim mogućnostima zaposlenih.

  Kako je saopštilo Ministarstvo za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, poslodavci su dužni da, između ostalog, svoje zaposlene informišu o opasnostima po zdravlje pri izlaganju visokim temperaturama, da ih upoznaju sa simptomima bolesti prouzrokovanih visokim temperaturama.

  Potrebno je i da obezbede pružanje prve pomoći ukoliko dođe do zdravstvenih problema, kao što su dehidracija organizma, sunčanica, toplotni osip, toplotni stres…

  Mere koje poslodavci primenjuju u ovakvim slučajevima su organizacione, tehničke, zdravstvene, promena režima rada, a one podrazumevaju čestu izmenu zaposlenih za obavljanje poslova na otvorenom, preraspodelu obavljanja poslova (teži deo posla obavl?ati u hladnijem delu dana), češće pauze uz obezbeđivanje velikih količina vode i bezalkoholnih napitaka, obezbeđivanje prostora gde zaposleni mogu da se sklone od sunca.

  U saopštenju se ističe da će Ministarstvo sprovoditi rigorozne kontrole sprovođenja ovih preporuka i smernica.

  Ministarstvo za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Uprava za bezbednost i zdravlje na radu uputili su danas apel poslodavcima i zaposlenima da primenjuju preventivne mere bezbednosti i zdravlja na radu na otvorenom u uslovima visokih temperatura u cilju smanjenja rizika po zdravlje zaposlenih

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Kako (zaista) da reklamirate račune za struju?

  Više građana je dobilo značajno veće račune za struju u odnosu na prethodnu godinu, što je izazvalo burne reakcije. U javnosti su se pojavile razne teorije o tome da su u pitanju posledice […]