• Austrijski filmski festival 2024 svečano zatvoren srpskom premijerom filma „Rikerl“ i koncertom Vudua Jurgensa

  U nedelju 28. aprila u Kulturnom centru Beograda, Austrijski filmski festival 2024 svečano je zatvoren projekcijom filma „Rikerl“ reditelja Adrijana Gojgingera i mini koncertom Vudua Jurgensa, muzičara i glavnog glumca u ovom filmu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Austrijski filmski festival 2024 svečano zatvoren srpskom premijerom filma „Rikerl“ i koncertom Vudua Jurgensa
  Foto: Tanja Drobnjak

  Po završetku filma i koncerta, Jurgens je učestvovao i u razgovoru s publikom koji je moderirao Bojan Đorđević, umetnički direktor Ring Ring festivala.

  Vudu Jurgens je o saradnji sa rediteljem Adrijanom Gojgingerom rekao: “Upoznali smo se 2017. kada je Adrijan završio svoj prvi film, koji je tada promovisao u Nemačkoj. Tragao je za novom muzikom i naleteo je na moj album, koji mu se zaista svideo. Istovremeno sam bio u žiriju na filmskom festivalu Vijenale u Beču i video sam njegov film, tako da sam znao ko zove. Ideja je bila da napravimo film od priča koje sam ispričao na svom prvom albumu. I za njega i za mene je bilo važno što smo zajedno napisali priču, da nisam bio samo glumac već i da sam bio potpuno uključen u sve, od toga kako izgleda moj stan, do toga ko su muzičari i moji prijatelji koji se pojavljuju u filmu”.

  Reditelj Adrian Gojginger inspiraciju za film “Rikerl” je našao u austropopu, ali i u životnoj priči glavnog glumca, muzičara Vudua Jurgensa, koji je i sam od radnika na groblju dospeo do austropop zvezde, čiji su zaštitni znak crnohumorni tekstovi na bečkom dijalektu. Jurgens je angažovao većinu muzičara u filmu, prearanžirao pesme i pokazao reditelju Adrijanu Gojgingeru kafane koje se na razglednicama iz Beča ne mogu videti. „Rikerl“ je tako i oda boemskom Beču i supkulturi.

  Austrijski filmski festival 2024 održan je u periodu od 24. do 29. aprila 2024. u Beogradu, Nišu i Novom Sadu pod motom “Imagine: Film”. U glavnom festivalskom programu publika je mogla da vidi šest savremenih austrijskih filmova novije produkcije: “Nula kalorija” (Club Zero) rediteljke Džesike Hausner (Jessica Hausner), “Sparta” i “Rimini” Ulriha Zajdla (Urlich Seidl), “Porodična večera” Petera Hengla (Peter Hengl), “Europa” rediteljke Sudabe Mortezaj (Sudabeh Mortezai), i “Rikerl” Adrijana Gojgingera (Adrian Goiginger).

  U pratećem programu Austrijskog filmskog festivala, u Kulturnom centru Beograda i na Fakultetu dramskih umetnosti, održano je nekoliko programa posvećenih legendarnom reditelju austrijskog porekla Biliju Vajlderu, panel diskusija “Challenges and Practices – Green Transformation in the Film Industry”, kao i industry day namenjen profesionalcima u filmskoj industriji.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija