• Bajatović: Potrošnja oko praznika istorijska, snabdevanje stabilno, cena gasa se neće menjati do 1. maja

  Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je večeras da je potrošnja gasa oko proteklih praznika bila istorijska, da je snabdevanje stabilno, da gasa ima dovoljno, a da se cena neće menjati do 1. maja kada će biti napravljen presek stanja.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Bajatović: Potrošnja oko praznika istorijska, snabdevanje stabilno, cena gasa se neće menjati do 1. maja
  Foto: Pixabay

  Bajatović je rekao Tanjugu da Srbija u skladištima ima dovoljno gasa, a da se trenutno snabdevamo iz Ruskih i Azerbejdžanskih izvora.

  „Vučemo iz Azerbejdžana gas, nekad nešto više, nekad nešto manje, ali sve to funkcioniše preko načina interkonekcije i to treba da razradimo narednom periodu. U skladištu u Banatskom dvoru imamo 380 miliona metara kubnih, i u Mađarskoj još 200 miliona. Sudeći po skladištima i pregovorima, koji funkcionišu i koje imamo, mi zaista nemamo ni jednu brigu ni za industriju, ni za stanovništvo“, rekao je Bajatović.

  Kako je naglasio, jedina mana Srbijagasa je što u prethodne dve godine nismo uspeli da priključimo na sistem sve ljude i preduzeća koja su tražila priključak.

  Bajatović je rekao da se cena gasa neće menjati do prvog maja, a da će onda biti napravljen presek.

  „Pogrešno je protumačeno (njegova ranija izjava prim.aut.) da se cena neće menjati do 1. maja. Ne mogu da kažem tačno da li će ovo biti odgovarajuća cena. Ako bi gledali sadašnje projekcije, ni tada neće biti razloga za poskupljenje. Ne mogu da kažem ni da će gas pojeftiniti. Bolje bi bilo da sam rekao da cenu nećemo menjati do prvog maja, a onda bismo morali da napravimo presek“, rekao je Bajatović i istakao da su finansije Srbije dobre, i da imamo preko 800 miliona kubnih metara gasa plaćeno.

  Podsetio je da će svetske berze reagovati ukoliko bude došlo promene cene nafte.

  „Teško da će cena biti niža, ja to moram otvoreno da kažem. Ako opet bude nekog poremećaja, reagovaće država, i opet će reagovati Srbijagas nekim dodatnim komercijalnim zajmovima“, naveo je on.

  On je rekao da Srbijagas nije gubitaško preduzeće, i da će tekuću godinu završiti sa 50 do 60 miliona evra u plusu, i dodao je da je i EPS sada vrlo uspešan.

  On je pomenuo da je problem sa novim priključcima gasa nemogućnost nabavke dovoljnog broja mernih brojila iz Evrope.

  „U Evropi su smanjili proizvodnju brojila. Poremećeni su lanci snabdevanja još od korone. Sada ćemo, nadam se, imati neke domaće proizvođače, i zamolili smo neke ljude da neke stvari probamo da proizvedemo u Srbiji“, rekao je direktor Srbijagasa.

  On je istakao da su softverska rešenja koja se primenju na svim kompresorskim stanicama i u radu skladišta sistema, razrađena u saradnji sa domaćim fakultetima, a da Mašinski i Rudarski fakultet u Beogradu daju veliki broj kadrova potrebnih ovom preduzeću, kao i Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu.

  „Trebaće nam i rudarski inženjeri, najviše nam fale IT inženjeri. Ima dosta ljudi koji će u narednih 3-5 godina ići u penziju, mi to moramo da nadoknadimo“, istakao je on.

  Rekao je da Srbijagas radi na prijemnim stanicama kako uskladili merenje gasa koji ulazi iz Mađarske, i da će raditi izlaz prema BiH, odnosno prema Republici Srpskoj, kao i potpuni novi način merenja gasa u Banatskom Dvoru.

  Bajatović je najavio završetak gasovoda od Beograda do Valjeva, i napomenuo da kod pojedinaca ima nerazumevanja po pitanju eksporprijacije.

  „Mi to ne radimo zbog iskopavanja litujuma već zbog razvoja tog kraja i potencijalne gasne elektrane u Loznici, i nastavka kraka za BiH federaciju. Izvesno je da će raditi novi gasovod prema RS“, rekao je on.

  Takođe, dodao je da će velike kompanije kod Valjeva nakon izgradnje gasovoda biti priključene na isti.

  „Kompanija Mišlen u Pirotu želi da gradi četvrtu fabriku. Ovih dana ćemo raditi na tom pitanju. Snabdevaćemo gasom Krušik i toplanu u Valjevo što će smanjiti zagađenje za 75 odsto“, dodao je on.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Kako (zaista) da reklamirate račune za struju?

  Više građana je dobilo značajno veće račune za struju u odnosu na prethodnu godinu, što je izazvalo burne reakcije. U javnosti su se pojavile razne teorije o tome da su u pitanju posledice […]