• Banke protivzakonito naplaćuju građanima reklamacije

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Banke u Srbiji naplaćuju građanima naknadu za neosnovanu reklamaciju i na ovaj način krše zakon.

   

  Uvidom u cenovnike koje banke objavljuju na svojim sajtovima, može se videti da to čini najmanje deset banaka koje posluju na srpskom tržištu. I pored upozorenja Narodne banke Srbije da bi naknade trebalo da prilagode stvarnim troškovima, one uvode ovu taksu koja je suprotna i zakonu i logici.
   
  Pritom, naplaćuju je od najmanje 500 do 1.000 dinara, a neke idu još i dalje pa na već postojeću taksu dodaju i iznos takozvanih stvarnih troškova. Jedna banka ovu uslugu tarifira kao 20 odsto reklamiranog iznosa.
   
  Prema mišljenju Nacionalne organizacije potrošača Srbije, NBS bi morala hitnod a reaguje jer je reč o kršenju i Zakona o zaštiti potrošača i Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga.
   
  Prema propisima, svaki potrošač koji smatra da je usluga koju je dobio od banke nesaobrazna ima pravo da uloži reklamaciju, a banka je dužna da mu u predviđenom roku dostavi odgovor i obrazloženje. Dakle, nečije pravo na žalbu ne može da se naplaćuje, pa ni u slučaju da je neosnovano. To je protivzakonito, a NBS bi trebalo da sankcioniše ovakvo ponašanje„, kaže za „Politiku“ pravni savetnik NOPS-a Mladen Alfirović.
   
  On dodaje da je interesantno da se NBS oglašava u nekim slučajevima, poput opravdanosti plaćanja računa u ime drugih lica, a kada je reč o osnovnim pravima svakog korisnika ćute.
   
   
  Autor: Politika

  Banke u Srbiji naplaćuju građanima naknadu za neosnovanu reklamaciju i na ovaj način krše zakon.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  I sutra u Srbiji veoma toplo, od 35 do 40 stepeni

  U Srbiji će i sutra biti sunčano i veoma toplo, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod koji upozorava da se veoma jak toplotni talas nastavlja i u drugoj dekadi jula s maksimalnim […]

  Najviše poskupeli – frizeri

  Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u junu 2024. godine, u odnosu na maj 2024. godine, u proseku su više za 0,1%. Potrošačke cene u junu 2024. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne […]