• Bez vakcine i testa: Državljani Srbije mogu bezuslovno da putuju u šest zemalja

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Kako se kovid mere ublažavaju širom sveta, tako se i uslovi ulaska olakšavaju. Lista zemalja u koje možemo da putujemo bez ikakvih ograničenja se proširila.

  Mesecima unazad jedine dve zemlje u koje su srpski turisti mogli da uđu bez ikakvih uslova su bile Bosna i Hercegovina i Mađarska.

  BiH i dalje možemo da uđemo bez vize, sa ličnom kartom ili putnom ispravom i možemo da boravimo u zemlji 90 dana od dana ulaska.

  S druge strane,u Mađarsku možemo da uđemo uz pasoš koji je izdat u poslednjih 10 godina,a koji važi najmanje tri meseca nakon planiranog datuma napuštanja teritorije EU.

  Nakon ove dve zemlje, sredinom februara Slovenija je ukinula sva ograničenja tako da srpski putnici mogu da uđu u zemlju sa pasošem koji važi najmanje tri meseca nakon planiranog datuma za napuštanje teritorija ove zemlje.

  Sredinom marta, Crna Gora je ukinula kovid potvrde, tako da je sada za ulazak u ovu zemlju potrebna samo lična karta ili pasoš.

  Među poslednjim zemljama koje su ukinule ograničenja za srpske turiste nalaze se Poljska i Rumunija.

  Kako piše na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, na kojem u svakom trenutku možete da proverite pod kojim uslovima možete da putujete u bilo koju zemlju, Poljska je ukunula epidemiološke mere, pa državljani Srbije mogu da uđu i borave ili tranzitiraju preko teritorije Republike Poljske bez ograničenja.

  Isto tako, na sajtu se ističe da za ulazak u Rumuniju, nije potreban digitalni sertifikat o vakcinaciji protiv koronavirusa, ni PCR test, kao ni potvrda o preležanoj bolesti. Takođe, ranije obavezan PLF obrazac više nije potreban.

  Kako je najavljejno pre nekoliko dana, očekuje se uskoro odluka o ulasku Srba u Tursku samo sa ličnom kartom.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  PIO fond: Pokušaj prevare penzionera

  Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (Fond PIO) saopštio je danas da dobijaju informacije od korisnika da ih nepoznate osobe zovu telefonom i upućuju gde da preuzmu penzionerske kartice, te ističu da Fond PIO tako ne poziva korisnike i da je reč o pokušaju prevare penzionera.

  Nije bezbedno kupovati lekove putem interneta

  Već je poznato da je odnedavno lek Ozempik jedan od traženijih na tržištu lekova, ali ne samo zbog toga što se koristi u lečenju dijabetesa tipa 2, već zbog toga što ga mnogi, bez saveta i preporuke lekara koriste kako bi smršali. To je dovelo do nestašice tog leka i u apotekama kod nas, a poslednjih dana priča je otišla još dalje uz informacije da se pojavio i falsifikat Ozempika. Nije bezbedno kupovati lekove putem interneta, a u našoj zemlji to je čak i zakonom zabranjeno, poručuju stručnjaci.

  U četvrtak počinje 15. Filmski festival Merlinka

  Petnaesto izdanje Međunarodnog festivala queer filma Merlinka počinje sutra, 7. decembra u 20 časova svečanim otvaranjem u Domu Omladine Beograda. Na otvaranju će, uz predstavljanje programa festivala, biti obeleženo i 20 godina od smrti Vjerana Miladinovića Merlinke, po kome je festival i dobio ime. Prisutnima će se obratiti Daniel Emeri, ambasador Australije u Srbiji, i australijsko-makedonski reditelj Goran Stolevski, koji će otvoriti festival.