• Brankica Janković: Ne treba pratnja da vas štiti od sistema na porođaju, već da vam bude podrška

  Slučaj Marice Mihajlović pokrenuo je veliki broj žena da na društvenim mrežama podele svoje iskustvo porođaja i akušersko nasilje koje su doživele. Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kaže da mora da postoji kontinuirana edukacija lekara, da postoje jasne procedure i protokoli. Ne treba pratnja da vas štiti od sistema, već da vam bude podrška, poručuje Jankovićeva.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Brankica Janković: Ne treba pratnja da vas štiti od sistema na porođaju, već da vam bude podrška
  Foto: Pixabay

  Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je da priprema preporuku i inicijativu koja se odnosi na problem nesavesnog postupanja u porodilištima, ali i inicijativu koja se odnosi na Zakon o hitnoj pomoći.

  „Ne treba da dozvolimo stigmu, već da iskorenimo ono što jeste loše, a loša je komunikacija sa ženom u porodilištu i u tom smislu ona oseća da joj se krše ljudska prava, i pogotovo sa manjinskim grupama. Romkinje su suočene sa apsolutno neprihvatljivim govorom“, navela je Jankovićeva.

  Ističe da postoje sistemi kazni i protokoli, ali da je potrebna kontinuirana edukacija i evaluacija mera.

  “Potrebno je da imamo jasne procedure i protokole, od radnika na prijemu pa do lekara. U redu je da nemaju isto ushićenje kao mi i naša porodica, ali niko nema pravo da nam vređa ljudsko dostojanstvo, a do toga dolazi kada niste dovoljno edukovani u tom pogledu i ta edukacija ne mora da optereti inače već opterećene lekare. To može biti kroz jačanje timova, u toku radnog vremena“, rekla je poverenica.

  Reč je i o preporukama koje se odnose na jačanje kapaciteta, i prostorne i ljudske u ginekološko-akušerskim klinikama.

  „Ministarstvu zdravlja je stigla inicijativa vidimo i najavu da postoji spremnost da se prihvati, da se ženama omogući pratnja, podrška člana porodice, onoga koga žena izabere ukoliko želi. To se ne sme pretvoriti u nekakvu kontrolu, da ćete se na taj način osigurati, da ćete ‘dobro proći’, već je to samo podrška. Ne treba pratnja da vas štiti od sistema, već da vam bude podrška“, istakla je Brankica Janković.

  Deo preporuka će se odnositi na posebnu proceduru u slučaju žena kod kojih se vrši procedura indukcije pobačaja.

  “Jedan broj pritužbi koji nam je stigao se upravo odnosio na to, da je to jedan položaj nedostojan ljudskog bića. U tim trenucima kada se vi suočavate sa smrću svog deteta nemate adekvatnu podršku, a takvih smo imali nekoliko prijava prošle godine. Uglavnom su one anonimne i dalje žene nisu spremne, pogotovo u malim mestima, da to prijave“, rekla je Jankovićeva.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Inspekcija rada lane obavila 34.122 nadzora

  Od 1.133 rešenja za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti, bezmalo 11 odsto odnosilo se na kršenja u vezi sa isplatom zarada. U toku prošle godine inspekcija rada obavila je 34.122 nadzora, od […]