• Cena prasića dostigla rekord – kilogram i do 580 dinara

  Cene prasića nastavljaju da rastu iz dana u dan na stočnim pijacama u Srbiji.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Cena prasića dostigla rekord – kilogram i do 580 dinara
  Foto: Pixabay

  Tako je dominantna cena prasadi do 15 kilograma dostigla protekle sedmice maksimum od početka praćenja cena ponude i tražnje, navodi se u poslednjem izveštaju reportera Sistema tržišnih informacija Srbije (STIPS).

  – Na stočnoj pijaci i u Smederevu za njihovu kupovinu trebalo je izdvojiti 580 dinara za kilogram. Prasići nešto veće telesne mase (od 16 do 25 kilograma) koštala su 550 dinara po kilogramu. Skuplje su bile i tovne svinje telesne mase od 80 do 120 kilograma. Dominirao je iznos od 330 dinara po kilogramu – navodi se u pregledu cena s tržišta.

  Prema onome što su zabeležili reporteri u Kraljevu, na ovoj pijaci žive stoke evidentiran je rast cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma, i to na 500 dinara po kilogramu za tovne svinja na 300 do 350 dinara. Na stočnoj pijaci u Čačku poskupele su obe kategorije prasića, a dominantan iznos kod grla telesne mase do 15 kilograma bio je 550 dinara.

  – Rast otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma karakteristika je druge sedmice novembra i u klanicama na području južnobanatskog regiona jer je dominirao iznos od 500 dinara po kilogramu. Pored njih, skuplji su bili i tovljenici od 80 do 120 kilograma s najčešćim iznosom od 280 dinara po kilogramu u prodaji – navodi se u poslednjem izveštaju STIPS. Interesantno je da su se protekle nedelje izjednačile cene prasića i jagnjadi koja su takođe na pijacama u Srbiji najčešće koštala 500 dinara po kilogramu.

  Stručnjaci ne očekuju da će uskoro doći do smirivanja cena na tržištu jer je ponuda manja nego što je uobičajeno, a meso skupo i na evropskom tržištu tako da je uvoz neisplativ za proizvođače. Prognoze su da bi tek od februara moglo da dođe do blažeg pojeftinjenja i u maloprodaji jer je uobičajeno da u ovom periodu godine meso poskupljuje, piše Politika.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija