• ČETVORODNEVNA EKSKURZIJA U MAĐARSKOJ

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Pročitajte tekst na mađarskom jeziku.

  Ciljno udruženje „Kostolanji Deže” iz Pečuja osnovano je 8. septembra 2015. godine. Članovi Udruženja su mladi ljudi, koji su ranije učili ili su na završnoj godini studija na Univerzitetu u Pečuju i koji žele da povežu omladinu sa mađarskim maternjim jezikom iz celog Karpatskog basena i da im kroz razne programe ukažu na važnost opstanka i prosperiranje u rodnom zavičaju. Predsednik Udruženja je Čaba Barkoci, koji je uspostavio kontakte sa zajednicama van granica Mađarske, tako je došlo do saradnje sa Vojlovčanima, gde je Marta Lečei prihvatila da bude spoljni saradnik Ciljnog udruženja.  

  Kao rezultat saradnje za nepunih godinu dana ostvareno je više programa. U februaru 2016. godine su učesnici viših razreda iz Vojvodine i Slavonije učestvovali u razmeni učenika. Dvadesetšest učenika iz šest naselja, među njima četvoro iz Vojlovice, 4 dana su bili učenici Reformatske osnovne škole u Pečuju. Nakon toga su početkom maja četvoro učenika iz Pečuja bili gosti Osnovne škole „Bratstvo – Jedinstvo” u Vojlovici. Tokom leta, u avgustu, jedna veća grupa, među njima i desetoro učenika sa pratiocem iz Vojlovice, bili su gosti u Sportskom i novinarskom kampu na maternjem jeziku u Pečuju.

  Poslednji sličan susret je realizovan od 2. do 6. novembra, kada su ponovo bili zajedno stari i novi prijatelji u mestu pored Seksarda (Mađarska), na 1. Kampu maternjeg jezika u Ečenju.

  I ovoga puta pored dece iz zemlje matice pozvani su učesnici iz Hrvatske, Transilvanije i Vojvodine. Iz Vojlovice, Ivanova, Skorenovca i Debeljače bilo je ukupno dvadesetdevetoro dece sa odraslim pratiocima. Za vreme jesenjeg raspusta proveli su 4 dana puna sadržaja: slušali su istorijska i verska  predavanja, posetili su mesto Ečenj i okolinu, kao i znamenitosti grada Seksarda. Najhrabriji su imali mogućnost  da osmotre predeo iz aviona, bilo je prilike za jahanje i da putuju zaprežnim kolima. Osim toga, bilo je vremena i za društvene igre, učenje narodnih igara i za zabavu.  

  Deca i njihovi pratioci o četvorodnevnom izletu govore sa velikim zadovoljstvom i nadaju se da će u bliskoj budućnosti imati prilike za slične susrete i druženja.

   

   

  Projekat „Redakcija na jezicima nacionalnih manjina – 013info/2016″ je sufinansiralo Ministarstvo kulture i informisanje Republike Srbije

  Ciljno udruženje „Kostolanji Deže” iz Pečuja osnovano je 8. septembra 2015. godine. Članovi Udruženja su mladi ljudi, koji su ranije učili ili su na završnoj godini studija na Univerzitetu u Pečuju i koji žele da povežu omladinu sa mađarskim maternjim jezikom iz celog Karpatskog basena i da im kroz razne programe ukažu na važnost opstanka i prosperiranje u rodnom zavičaju. Predsednik Udruženja je Čaba Barkoci, koji je uspostavio kontakte sa zajednicama van granica Mađarske, tako je došlo do saradnje sa Vojlovčanima, gde je Marta Lečei prihvatila da bude spoljni saradnik Ciljnog udruženja.  

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija