• Vojlovčani su birali nove članove izvršnog i nadzornog odbora u Slovačkom kulturno prosvetnom društvu Detvan

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Pročitajte tekst na slovačkom jeziku.

  Članovi Slovačkog kulturno prosvetnog društva Detvan sreli su se u nedelju 22.januara ove godine u velikoj sali društva na godišnjoj i izbornoj skupštini. Nakon dobrodošlice predsednik društva Mihal Spišjak podneo je izveštaj o aktivnostima društva u periodu 2013-2017. Pored toga pohvalio je sve aktivne sekcije koje društvu donose iz godinu u godinu bogate plodove. Najviše je pohvalio muzičko – pevačku sekciju koja okuplja oko 80 članova, mladjih i starijih i jedna je od najjačih sekcija u Vojvodini.

  Okupljeni Vojlovčani saslušali su i izveštaj o finansijama društva koji je pročitala blagajnica Ana Beracka. Ovu skupštinu nadgledala je komisija koju su činili Vlatko Kuraj, Goran Pavlov i Jozef Molnar, dok su prisutni izabrali sekretaricu Katarinu Kalmar za beležnika. Goran Pavlov ispričao je kako je radio nadzorni odbor i pored toga je pozvao sve Vojlovčane da se aktivnije uključuju u društvo. Sledilo je glasanje 15 članova za izvršni odbor i tri članova nadzornog odbora za novi četvorogodišnji period. Dok je komisija brojala glasove članovi su pripremili i kratak kulturno umetnički program. Prvo je zapevala već poznata pevačica Katarina Kalmar ariju  Zerline iz Mozartove opere Don Giovanni. Mladji orkestar odsvirao je splet slovačkih narodnih pesama u sastavu rukovodioca Vladimira Kolarika i članova Danijela Gajan, Davida Beške i Andreja Krištofika.  Delo Ljudmile Podjavorinske „Tračara‟ izrecitovala je mlada recitatorka Jana Beracka. Pesmom „Slovačka‟ Bianke Džubak predstavila se Miona Pavlov. Na kraju programa kompoziciju Paganinijev Caprise br.16 izvela je violinistkinja Ivana Ivanič.

  Od 17. kandidata tajnim glasanjem izabran je Mihal Spišjak za predsednika, Miroslava Oravca i Mirka Beracku za podpredsednike, Katarinu Kalmar za sekretaricu. Ana Beracka je i dalje blagajnica a Vladimir Kolarik umetnički rukovodioc. Članovi izvršnog veća su Martin Marko Branislav Kulik, Mihal Kalmar, Jan Pavela, Mihal Čriepok, Jozef Gajan, Jaroslav Krištofik, Julijana Kerekeš i Miroslav Beška. Dok su članovi nadzornog veća:Vlatko Kuraj, Goran Pavlov i Jozef Molnár.

  Staronovi članovi veća zahvalili su se za ukazano poverenje i obećali da će se truditi da aktivno rade na očuvanju i poboljšanju slovačkog jezika, kulture, običaja ali i okupljanju što više mladih ljudi. 

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Vremenska prognoza za 21. jul

  U nedelju promenljivo, toplo, sparno i nestabilno, mestimično s kišom, pljuskovima i grmljavinom, češćim ujutro i pre podne, dok se posle podne očekuju uglavnom u brdsko-planinskim predelima. […]

  Gužve na graničnim prelazima, u koloni i do dva sata

  I ovog vikenda su velike gužve na graničnim prelazima između Srbije i Mađarske. Najviše se čeka na ulazu u Srbiju, oko sat vremena, dok je zadržavanje na Horgošu na izlazu iz zemlje oko 30 […]