• Crnogorsko tužilaštvo ispituje dokaze o pedofiliji unutar SPC, svedok u postupku bivši đakon

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info
  Pravni zastupnik bivšeg đakona Srpske pravoslavne crkve Bojana Jovanovića, advokat Aleksandar Olenik kaže da crnogorsko tužilaštvo ispituje dokaze o osmoro dece, navodnih žrtava pedofilije sveštenika.

   

  Olenik je podgoričkoj „Pobjedi“ kazao da je crnogorsko tužilaštvo pokrenulo postupak protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i mitropolita Joanikija, koji je ranije proveo istragu unutar crkve i po njegovim rečima, zatvorio je stavom da „nema osnova za kažnjavanje sveštenika za pedofiliju“.

   

  Beogradski advokat je saopštio da je mitropolit Joanikije, u okviru crkvene istrage, saslušao „najmanje 40 sveštenika“, te da su oni nakon saslušanja prebačeni u službu iz Srbije u Crnu Goru.

   
  Olenik brani bivšeg đakona SPC Jovanovića, svedoka u procesu izviđaja protiv mitropolije i mitropolita Joanikija, a koji će 4. jula svedočiti u postupku koji zbog navodnih zataškavanja slučajeva pedofilije, vodi Više državno tužilaštvo u Podgorici.
   
  To tužilaštvo je ranije pokrenulo izviđaj po krivičnoj prijavi nevladine organizacije Montenegro Internešenal (Montenegro International).
   
  Jovanović je autor knjige „Ispovest kako smo ubili Boga“, u kojoj iznosi navode o pedofiliji unutar crkve, optužuje mitropolita Joanikija da je zataškao takve slučajeve u Srpskoj pravoslavnoj crkvi i navodi da je to učinio uz blagoslov pokojnog mitropolita Amfilohija.
   
  Jovanovićev pravni zastupnik, advokat Olenik, je podsetio da je SPC prošle godine pokrenula istragu povodom navoda o pedofiliji unutar crkve, da je Joanikije saslušao „najmanje“ 40 sveštenika, da „navodno poseduje i filmove istih lica koja su sebe snimala prilikom seksualnih radnji nad maloletnom decom“, ali da je „zaključio da nema osnova za kažnjavanje sveštenika za pedofiliju“.
   
  Po Olenikovom rečima, njegov klijent, bivši đakon Jovanović, raspolaže konkretnim dokazima za period od 1978. do 2015. 
   
  „Tužilaštvo raspolaže dokazima, ima osumnjičene sveštenike na teritoriji Crne Gore, pa je ovo prilika da dokažu imaju li snage da se uhvate u koštac sa pedofilima unutar SPC“, ocenio je beogradski advokat.
   
  Više državno tužilaštvo ranije je potvrdilo da je pokrenulo izviđaj protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i mitropilita Joanikija i da je u toku provera osnovanosti podnešene krivične prijave. Nakon izviđaja, tužilac odlučujuje da li će otvoriti ili odbaciti prijavu, pojašnjeno je iz Tužilaštva.
   
  U reagovanju povodom pokretanja postupka, MPC je ranije ocenila da je „u pitanju još jedan pokušaj da se u Crnoj Gori izazove stara atmosfera demonizacije i diskriminacije SPC i njenih vernika“.
   
  MPC podseća da je Jovanovićevu knjigu izdala nevladina organizacija Montenegro International, koja je zvanično podnela krivičnu prijavu protiv mitropolije i mitropolita Joanikija.
   
  Jovanović, bivši đakon i svedok u postupku je ranije kazao da će se odazvati pozivu crnogorskog tužilaštva i 4. jula svedočiti povodom navoda o pedofiliji i njenom zataškivanju unutar SPC.
   
  Jovanović će prvi iskaz dati pred tužiocima u Beogradu, jer je tako ranije dogovoreno s pravosudnim organima Crne Gore.
   
   

  Pravni zastupnik bivšeg đakona Srpske pravoslavne crkve Bojana Jovanovića, advokat Aleksandar Olenik kaže da crnogorsko tužilaštvo ispituje dokaze o osmoro dece, navodnih žrtava pedofilije sveštenika.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Danas je Svetski dan volontera

  Odlukom Generalne skupštine UN iz 1985. godine Međunarodni dan volontera obeležava se kao podsećanje na formiranje programa UN za volontere.

  Od 1. februara stižu penzije iz Australije

  Svi oni koji su deo radnog staža ostvarili u Australiji ili Australijanci koji su radili u Srbiji, moći će od 1. februara naredne godine da računaju na isplatu penzije. Naime tada na snagu stupa sporazum između Srbije i Australije o socijalnoj sigurnosti, potvrdili su u Ministarstvu rada.