• ZAŠTO ISTA ČOKOLADA U AUSTRIJI IMA DRUGAČIJI UKUS: Na srpsko tržište stižu proizvodi drugog reda?

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Koliko puta ste čuli da namirnice kupljene u zapadnim zemljama nisu istog ukusa kao one kod nas, a od istog su proizvođača? Da „njihov“ prašak bolje pere, a šampon čini kosu lepršavijom. Istina je da na naše tržište stižu proizvodi drugog i trećeg reda, koji su neprihvatlljivi u zapadnim zemljama, što je posebno osetljivo kada je u pitanju hrana.

  Iste namirnice i proizvodi kao i nama, serviraju se i Mađarskoj, Slovačkoj, Poljskoj, kao i svim zemljama koje su priključene Evropskoj uniji 2004. godine i kasnije.

   

  Iz tog razloga premijer Slovačke Robert Fico dao je Evropskoj komisiji rok do jeseni da počne da rešava problem različitog sastava istih namirnica i proizvoda i zapretio da bi Slovačka mogla da uvede jednostrani embargo i povuče namirnice Zapadne Evrope iz slovačkih restorana.

  Deponija Evrope

  – Pre svih, mi smo tvrdili da su mnoge zemlje postale kanta za smeće i da smo deponija Evrope. I kod nas se šalju proizvodi koje niko neće i koji su lošijeg kvaliteta, a prodaju se po istoj ceni. Multinacionalne kompanije imaju pogone u Poljskoj, Mađarskoj i Rumuniji, a mi kupujemo proizvode upravo iz tih fabrika – kaže za „Blic“ Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača, koji dodaje i da u čokoladi koja se kod nas prodaje često ima manje lešnika ili manje mleka, pa ljudi sa razlogom kažu kako je „preko čokolada ukusnija“.

  Nekoliko stručnjaka se slaže da to što se u Srbiji kupuje proizvod iz razvijenih zemalja nije garant kvaliteta, jer je često zakinut u odnosu na isti koji se nalazi na rafovima marketa u Francuskoj, Nemačkoj ili Holandiji.

  Sirevi puni aditiva

  Tako, u mesnim prerađevinama se stavlja manje mesa kada se šalju u naše krajeve, a sir ima više aditiva i manje mlečne masnoće. Riblji štapići kupljeni u Srbiji imaju jedva 30 odsto ribe u sebi, dok u zapadnim zemljama, od istog proizvođača imaju čak duplo više mesa i to po istoj ceni.

  – Već nekoliko godina zemalje koje su poslednje ušle u Evropsku uniju žale se da se im šalju proizvode trećeg kvaliteta i da su to ustanovile njihove laboratorije. Proizvođači svaki put nalaze izgovor i demantuju to. To je očiglednio sudbina novoprimljenih zemalja, a mi ne možemo ni da se bunimo – kaže Milan Prostran, agroekonomista.

  Istraživanje Agencije za bezbednost hrane Mađarske, utvrdila su da su 24 artikla „mađarske verzije“ bila lošijeg kvaliteta nego isti u Austriji.

  Krem se teže razmazuje, napolitanke manje hrskave

  Rezultati su pokazali, primera radi, da je mađarska verzija napolitanki poznatog proizvođača manje hrskava, a da se krem od lešnika teže maže od onog kupljenog u austrijskim radnjama.

  U Srbiji ovakve analize ne postoje, ali kada se uzme u obzir da kod nas stižu identični proizvodi kao i na mađarsko tržište, pa čak i lošiji, jasno je u kakvoj smo poziciji.

  Deterdženti sa manje enzima

  – Recimo, u deterdžentima za pranje veša koji se šalju kod nas ima manje aktivne materije, manje enzima nego isti takvi proizvodi pod istim imenom na zapadu. Primer je da smo pre mnogo godina uočili da deterdžent u Srbiji nije isto što i u Belgiji, gde se proizvodi, uradili smo analizu, koja je koštala mnogo i dokazali da smo u pravu. Isto je i sa garderobom. Kod nas izbledi posle dva pranja, dok preko ostaje postojana mnogo duže – priča Goran Popović.

  U Ministarstvu poljoprivrede navode da su svi proizvodi zdrasvtveno ispravni, a što se tiče kvaliteta on zavisi od proizvođača do proizvođača i da je to njihova odgovornost.

  Autor: Zorica Lazarević/Blic

   

  Koliko puta ste čuli da namirnice kupljene u zapadnim zemljama nisu istog ukusa kao one kod nas, a od istog su proizvođača? Da „njihov“ prašak bolje pere, a šampon čini kosu lepršavijom. Istina je da na naše tržište stižu proizvodi drugog i trećeg reda, koji su neprihvatlljivi u zapadnim zemljama, što je posebno osetljivo kada je u pitanju hrana.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  I sutra u Srbiji veoma toplo, od 35 do 40 stepeni

  U Srbiji će i sutra biti sunčano i veoma toplo, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod koji upozorava da se veoma jak toplotni talas nastavlja i u drugoj dekadi jula s maksimalnim […]

  Najviše poskupeli – frizeri

  Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u junu 2024. godine, u odnosu na maj 2024. godine, u proseku su više za 0,1%. Potrošačke cene u junu 2024. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne […]