• Da li su kampovanja postala preskupa za srpske turiste?

  Vreme jeftinog kampovanja, kako ga se neki sećaju i prepričavaju iz vremena SFRJ, je prošlo. Savremeni kampovi na primorju postali su ozbiljno organizovane zajednice, koje svojim gostima nude sve više sadržaja, usluga i komfora, što je uticalo i na njihovu cenu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Da li su kampovanja postala preskupa za srpske turiste?
  Foto: Unsplash

  Neki kampovi svojim gostima ne nudi samo prostor za postavljanje šatora, kamp prikolica ili kampera, već i akva-park, različite sportske terene, fitnes i joga prostore, niz restorana, market, veliki broj sanitarnih čvorova i, što je najvažnije, spavanje u gustoj šumi tik uz more.

  Oni koji bi sebi da priušte nešto više udobnosti, pa se odluče za takozvani glamping, koji u istom kampu podrazumeva luksuzni veliki šator sa odvojenim prostorijama, sopstvenim mini kupatilom i čajnom kuhinjom, usred sezone na moru će morati da izdvoje i do 2.000 evra za sedam noćenja.

  Cenu određuje i to na kom položaju se kamp parcela nalazi, pa ne čudi što je najskuplja varijanta kampovanja ona pri kojoj se iz velikih udobno opremljenih šatora izlazi na trem s pogledom na more.

  Srpske turističke agencije u svojoj ponudi kampovanje nemaju, a ljubitelji ovakvog vida letovanja moraju da se sami organizuju i pronalaze najpovoljniju ponudu.

  Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić kaže za N1 da domaće agencije ne rade kampovanja jer interesovanja nema i dodaje da kultura kampovanja u Srbiji nije razvijena.

  Grčka srpskim turistima prodaje apartmane, kampovi skupi

  Seničić se slaže sa ocenom da je vreme jeftinog kampovanja prošlo. Kao primer navodi sopstveno letovanje u kamperu na grčkom ostrvu Tasos pre više godina, koje je u to vreme koštalo oko 70 evra dnevno sa svim taksama. Ističe da je to bilo mnogo skuplje nego da su iznajmili apartman.

  Srpski turisti u Grčkoj u najvećem broju letuju u apartmanima. Seničić kaže da je njih 70 odsto, dok se samo 30 odluči za hotele.

  Grčka, napominje Seničić, ima između 50 i 100 veoma lepih i razvijenih kampova. Jedan od njih nalazi se na destinaciji koju sve više srpskih turista posećuje – Sitoniji.

  I ovaj kamp pored uobičajenih mesta za šator, kamp kućice i kampere nudi mobilne kućice i glamping šatore.

  Kućice, zavisno od veličine i blizine plaži, koštaju između 95 i 210 evra dnevno, a u njih može da stanu od dve do šest osoba. Upakovane kao kutije šibica, ove kućice predstavljaju pravi mali apartman u kojem se nalazi sve što vam je potrebno.

  Safari šatori u ovom kampu pružaju verodostojniji utisak pravog kampvanja, ali s dozom konformizma – imaju sopstveno kupatilo i kuhinju. Letovanje u njima košta od 105 do 120 evra dnevno.

  Tri puta jeftinije je kampovanje u običnom šatoru u istom kampu. Za dvoje odraslih i dvoje dece, standardna parcela sa priključkom za struju iznosi 390 evra za deset noći. Ako uz šator šarkirate i auto cena skače na 442 evra, a biće još skuplje ako se lokacija parcele vodi kao „premijum“.

  Crna Gora

  Postoje i jeftiniji kampovi, a Seničić napominje da u Crnoj Gori i dalje ima nekoliko koji u šumi pored plaže ne nude ništa više od zajedničke česme i sanitarnog čvora. U njima se može prenoćiti za manje od deset evra, kaže naš sagovornik.

  Istovremeno su se u Crnoj Gori razvili i savremeni kampovi, s više udobnostima i sadržaja, a njihove cene ne zaostaju za onima u Grčkoj ili Hrvatskoj. Tako u jednom u blizini Ulcinja, bungalovi i mobilne kućice u julu i avgustu dostižu cenu od 120 evra po danu, dok su kamp prikolice jeftinije i koštaju 65 evra.

  U maloj uvali kod Bara nalazi se još jedan kamp, ali on je rezervisan za one koji dolaze sopstvenim vozilima za kampovanje. Kako su nam rekli cena za dvoje u sezoni je 25 evra dnevno sa svim priključcima.

  Kažu da su im gosti uglavnom Nemci, Česi i Poljaci, a da gostiju iz zemalja regiona gotovo i da nema.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Motociklisti sve bahatiji na putevima

  Sezona dvotočkaša je uveliko počela, a sa njom i talas crnih vesti sa puteva Srbije. Samo proteklog vikenda na našim putevima život su izgubila dvojica mladih motociklista, a to je samo nastavak […]