• Danas je Međunarodni dan zaštite podataka o ličnosti

  Danas je Međunarodni dan zaštite podataka o ličnosti. Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović izjavio je za RTS da razvoj tehnologije i veštačke inteligencije nosi i rizike po naše podatke. „Ne želimo da sprečavamo njen razvoj, ali ne treba ni da budemo žrtve veštačke inteligencije“, ističe Marinović.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Danas je Međunarodni dan zaštite podataka o ličnosti
  Foto: Unsplash

  Milan Marinović, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao je da se iz godinu u godinu povećava svest građana o zaštiti podataka o ličnosti, ali i zloupotrebama.

  „Moramo svakodnevno da podsećamo na važnost zaštite podataka, jer današnje vreme nosi nove izazove i rizike zbog savremene tehnologije, poput veštačke inteligencije“, ističe Marinović.

  Prema njegovim rečima, vizija nove Strategije zaštite podataka o ličnosti su zaštićeni podaci i bezbedni građani.

  „Sa jedne strane, imamo radikalni razvoj i digitalizacije i veštačke inteligencije i u svetu i kod nas. Želim da budemo lideri i u zaštiti podataka ličnosti. Niko ne želi da sprečava razvoj veštačke inteligencije u dobre i humane svrhe, ali da ne treba da budemo njene žrtve jer obrađuje naše podatke“, ističe Marinović.

  Naglašava da upotreba veštačke inteligencije treba da bude što bezbednija po nas, da bismo bili što što bezbrižniji.

  Skoro 800 nadzora lane

  Poverenik kaže da su prošle godine imali više inspekcijskih nadzora kod svih koji rukuju našim podacima i iz sfere organa vlasti, ali i iz privatne sfere.

  „Skoro 800 nadzora smo započeli i završili 2023. godine. Velika većina su redovni nadzori, koji su pokazali da nije tako loše stanje i da sprovode mere da bi obrada naših podataka bila što bezbednija“, navodi Marinović.

  Marinović dodaje da je došlo do porasta broj obaveštenja od rukovaoca podataka da je došlo do povrede podataka o ličnosti.

  „Neki bi rekli da su naši podaci ugroženiji jer došlo do porasta broja. Želim da budem optimista i da kažem da nije to razlog, već su rukovaoci naših podataka svesniji obaveza i značaja uloge Poverenika“, navodi gost Jutarnjeg programa.

  Govoreći o stavu građana koji kažu da „nemaju šta da kriju“, savet Poverenika je da uvek treba da se zapitaju ko nam traži podatke i u koju svrhu, kao i gde oni završavaju.

  „Ako nam se učini sumnjivim ako nam ponuđač robe ili usluge, traži više podataka nego što smatramo da je logično možemo da pitamo, poput – šta će vama moj matični broj ako kupujem haljinu. Pročitajte obavezno politiku privatnosti. Poznatije kompanije uglavnom neće da se igraju sa svojim ugledom, ali za novije je pitanje ko stoji iza nje“, navodi Marinović.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Kako (zaista) da reklamirate račune za struju?

  Više građana je dobilo značajno veće račune za struju u odnosu na prethodnu godinu, što je izazvalo burne reakcije. U javnosti su se pojavile razne teorije o tome da su u pitanju posledice […]