• Obeležavamo Međunarodni praznik rada – 1. maj

  Međunarodni praznik rada ili 1. maj, obeležava se širom sveta kao dan posvećen radnicima i njihovim pravima.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Obeležavamo Međunarodni praznik rada – 1. maj
  Foto: Pixabay

  Prvi maj prihvaćen je za Međunarodni praznik rada u znak sećanja na 1. maj 1886. godine, kada je u Čikagu više desetina hiljada radnika protestovalo, ističući neophodnost povoljnijih uslova rada, ali i bolji položaj radnika na drugim poljima.

  Insistiralo se na primeni osmočasovnog radnog vremena.

  Protest na koji je odgovoreno represijom i brutalnom reakcijom vlasti i poslodavaca, što je dovelo do niza žrtava, kasnije je prihvaćen kao simbol borbe za prava rada i obespravljenih uopšte.

  U Čikagu, 1886. godine, protesti su započeli 1. maja, a do najoštrijih sukoba s policijom došlo je 4. i 5. maja.

  Usledile su žrtve, kako među demonstrantima, tako i među pripadnicima policije. U sukobima s policijom ubijeno je najmanje šest osoba, a ranjeno je oko 50 demonstranata. Veliki broj je uhapšen. Nekoliko radničkih vođa je osuđeno na smrt, dok su trojica dobila višegodišnju robiju.

  Prema procenama, tog dana u Čikagu na ulicama se nalazilo oko 40.000 demonstranata.

  Zamišljeni bolji uslovi rada posebno su uobličeni u vidu parole „tri osmice“ odnosno, po osam sati rada, odmora i isto tako slobodnog vremena.

  Na Osnivačkom kongresu Druge internacionale 1889. godine, održanom u Parizu, od 14. do 19. jula, o 100. godišnjici pada Bastilje, odlučeno je da se 1. maj nadalje, širom sveta, obeležava kao Međunarodni praznik rada.

  Na Drugom kongresu, održanom u Briselu od 3. do 7. avgusta 1891. godine, 1. maj je i formalno proglašen za Međunarodni praznik rada.

  Prvi maj u Srbiji

  U Srbiji, Praznik rada, 1. maj je prvi put obeležen 1893. godine, okupljanjima i protestnim skupom u Beogradu.

  Proslava Praznika rada u Srbiji u Kraljevini Jugoslaviji bila je zabranjivana, čemu su se radnici suprotstavljali protestnim šetnjama, bojkotom rada i zborovima.

  Tek je 1945. godine 1. maj proglašen državnim praznikom. U Službenom listu Demokratske Federativne Jugoslavije 24. aprila 1945. godine objavljena je Uredba o proglašenju Prvog maja državnim praznikom, koju je potpisao Josip Broz Tito.

  U Srbiji i regionu postao je običaj da se tog dana u zoru izlazi na prvomajski uranak.

  Prema odredbama Zakona o državnim praznicima, 1. maj se obeležava neradno dva dana.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija