• Danica Grujičić: Zabrana pušenja u zatvorenom prostoru važiće i za elektronske cigarete

  Zabrana pušenja u zatvorenim prostorima, kao što su kafići, restorani, kafane i svi ostali objekti zatvorenog tipa, koji nisu bili predviđeni 2010. godine, kada je Srbija dobila Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, očekuje se da uskoro zaživi u praksi.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Danica Grujičić: Zabrana pušenja u zatvorenom prostoru važiće i za elektronske cigarete
  Foto: Pixabay

  Ministarka Danica Grujičić naglašava da će sve isto važiti i za elektronske cigarete i da na ministarstvu ostaje da definiše pravilnik za „otvoren prostor“.

  „Ako je lokal sa svih strana zatvoren plastikom, to nije otvoren prostor. Moraju postojati ili otvoreni prozori ili formulisanje šta je to otvoren prostor, ali to može i nekim pravilnikom“, rekla je Grujičić, a prenosi „Blic“.

  Duvanski dim je štetan, a cilj svega je zaštita zdravlja stanovništva.

  „Imate veliki broj mladih ljudi koji jednostavno ne mogu ni da borave u klubovima, niti se osećaju dobro posle boravka u klubovima, u kafanama, u restoranima zato što zaista ne možete da dišete tamo od količine dima koja postoji“, kaže ministarka Grujičić.

  95 odsto obolelih od karcinoma pluća su pušači

  Statistika jasno govori koliko loše nikotin utiče na pluća:

  „A da ne govorimo o hroničnim plućnim bolestima iz kojih kasnije može da se razvije karcinom. S druge strane, imate uticaj na krvne sudove pre svega donjih ekstremiteta, odnosno nogu. Imate uticaj na koronarne krvne sudove srca“, rekla je Grujičić i dodala:

  „Sada svi govore o tome: ‘Evo moj deda je pušio’, ali on je motao onaj prirodni duvan. I moj pradeda je pušio pa ne znam koliko dugo je živeo. Šta hoću da kažem, to što imate pojedinačne primere kako je neko dugo pušio pa živeo dugo i tako dalje, naravno da u svemu tome određenu ulogu igra i genetika ali generalno gledano to nam ne treba“, rekla je.

  Elektronske cigarete takođe zabranjene u zatvorenom prostoru

  Sve isto važiće i za elektronske cigarete.

  „Ja znam da nikoga ne možemo naterati da prestane da puši, ista ova pravila važe i za elektronske cigarete. Ništa one nisu manje opasne, prema tome u zatvorenom prostoru da bude čist vazduh, a napolju će i onako kako hoćete ko hoće da sedi sa vama“, rekla je ministarka Grujičić gostujući na Prva TV.

  Pušenje će prema sadašnjoj verziji Nacrta zakona biti zabranjeno u:

  • Restoranima
  • Kafanama
  • Kafićima
  • Svim objektima zatvorenog tipa
  • Na autobuskim stajalištima
  • Stadionima

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Koliko se zarađuje u Srbiji po delatnostima

  Prosečna neto plata u Srbiji prošle godine, za dvanaest meseci, iznosila je 86.007 dinara, što je oko 732 evra. Za godinu dana plate su nominalno porasle 14,8 odsto. Iz godine u godinu praktično […]

  Isplata februarskih penzija samostalcima

  Isplata penzija za februar korisnicima iz kategorije samostalnih delatnosti počinje danas, objavio je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) i naveo da će tada početi isplata […]