• Decembarski računi za grejanje iznenadili građane, Bajatović kaže da je reč o „knjigovodstvenoj zavrzlami“

  U zalihama ima dovoljno gasa, rekao je za RTS direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović. Naveo je da nema problema sa količinama gasa, kao i da se neće koristiti zalihe iz skladišta gasa „Banatski dvor“. Govoreći o stavci za dug iz oktobra na decembarskim računima, Bajatović je objasnio da je reč o „knjigovodstvenoj zavrzlami“ i naglasio da nijedan korisnik neće biti oštećen. Poručio da će se u septembru znati po kojoj ceni će se plaćati gas tokom sledeće grejne sezone.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Decembarski računi za grejanje iznenadili građane, Bajatović kaže da je reč o „knjigovodstvenoj zavrzlami“
  Foto: Pixabay

  Mnoge građane je iznenadilo što su na decembarskom računu za gas imali stavku za dug iz oktobra, iako su račun za taj mesec platili. Direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović objasnio je za RTS da se radi o, kako je rekao, „knjigovodstvenoj zavrzlami“.

  „Nisu postojali uslovi, pošta nije radila, nismo mogli da odštampamo. Imamo ugovor za Poštom Srbije o štampanju i dostavljanju računa. Jednostavno, ti računi nisu stigli na vreme. Pošto je valuta bila 15. oktobar ili 15. novembar za oktobarske račune mi jednostavno nismo dostavili te račune i onda kako da tim ljudima obračunamo kamatu, a dužni bi bili po poslovnim politikama i po zakonu da ono što nije plaćeno obračunamo kamatu. Mi smo onda produžili valutu za oktobarski račun do decembra i šta se onda desilo – onaj ko je platio oktobarski račun, mi smo to knjižili, jer ne možemo drugačije, mora kamata da se obraćuna kao preplata“, rekao je Bajatović.

  Objasnio je o čemu se radi i na primeru.

  „Recimo, vi ste u oktobru potrošili 3.000 dinara, mi vam za novembar obračunamo 10.000 dinara, ali pošto ste u preplati, još nije valuta za oktobar, mi vam umanjimo taj račun za one 3.000 dinara, pa vi platite 7.000“, naveo je Bajatović i rekao je da će se sa izdavanjem decembarskih računa sve nivelisati.

  Naglasio je da nijedan korisnik neće biti oštećen „ni za jednu paru“ i da se sve u vezi sa računima za gas može videti na sajtu „Moj Srbijagas“.

  Govoreći o snabdevanju gasom, Bajatović je rekao da je najvažnije da iz Rusije stiže 11 miliona kubnih metara gasa dnevno, da „Srbijagas“ u zalihama ima 381 milion kubnih metara, dok se potrošnja kreće između 14 i 15 miliona.

  „Mi nemamo problem sa količinama. Sve zalihe su plaćene, mislim da nećemo ni koristiti ‘Banatski dvor’. To znači da ćemo i u toku ove godine imati praktično viška gasa. Mi nismo ugroženi, proizvodimo električnu energiju, svi rade maksimalno, svi troše maksimalno, ko god želi da ima gas, biće mu obezbeđen“, istakao je Dušan Bajatović.

  Kada je reč o ceni gasa, Bajatović je naglasio da je reč o berzanskoj robi i da ne može da se zna kakva će cena biti u drugom kvartalu.

  „Jesmo li dali reč da bez obzira kolika bude cena gasa, hvala bogu, nije bilo nikakvih značajnih promena na tržištu. Sad je cena 350 dolara na berzi, 310 dolara po dugoročnom ugovoru. Sve funkcioniše“, rekao je Bajatović.

  Istakao je da 1. maja, kada se završi grejna sezona, treba da se napravi presek, da se zna po kojoj ceni se nabavlja gas, kao i da će se verovatno u septembru znati po kojoj ceni će se plaćati gas, pošto će tada biti potpisani ugovori.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Da li je Srbija spremna za meso iz laboratorije

  Analitičar i urednik platforme Poljoprivredne novosti, agronom Miloš Stojanović, kaže da se zamenski proizvodi za meso i dalje uglavnom prave od biljaka i da je proizvodnja mesa u laboratorijama […]

  Koliko se zarađuje u Srbiji po delatnostima

  Prosečna neto plata u Srbiji prošle godine, za dvanaest meseci, iznosila je 86.007 dinara, što je oko 732 evra. Za godinu dana plate su nominalno porasle 14,8 odsto. Iz godine u godinu praktično […]