• Deset neverovatnih primena novog ChatGPT-a: Od simultanog prevoda do „kloniranja“ sajtova za nekoliko sekundi

  Ranije ove nedelje, OpenAI je predstavio svoj najnoviji model veštačke inteligencije, GPT-4o, obećavajući značajnu nadogradnju mogućnosti ChatGPT-a.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Deset neverovatnih primena novog ChatGPT-a: Od simultanog prevoda do „kloniranja“ sajtova za nekoliko sekundi
  Foto: Pixabay

  Nadovezujući se na uspeh GPT-4, ovaj novi model cilja da učini ChatGPT pametnijim, lakšim za korišćenje i dostupnim svim korisnicima, uključujući i one bez plaćene pretplate.

  Izlazak novog modela pratile su brojne demonstracije njegovih mogućnosti, kao što su napredna analiza vizuelnih inputa, rešavanje složenih matematičkih jednačina i tumačenje izraza lica.

  Novi model je takođe sposoban da generiše sadržaj i razume komande glasom, tekstom ili slikama, dok istovremeno nudi odgovore u realnom vremenu.

  Nakon lansiranja modela, korisnici su pronašli kreativne načine da koriste GPT-4o i dele svoje ideje na društvenim mrežama. Listu nekih od najkreativnijih i najkorisnijih primena GPT-4o objavio je Euronews.

  Analiza podataka

  GPT-4o je pokazao sposobnost obrade tabela i analize podataka za samo 30 sekundi. Sa samo jednim upitom, GPT-4o omogućava korisnicima da brzo transformišu neobrađene podatke u korisne informacije i radi kao alat za generisanje grafikona i statistike.

  Kreiranje 3D modela

  GPT-4o takođe može da generiše 3D modele iz tekstualnih upita za manje od 30 sekundi.
  Ova karakteristika olakšava brzu izradu prototipa, omogućavajući kreiranje i vizualizaciju detaljnih modela bez potrebe za specijalizovanim softverom ili obimnim tehničkim znanjem.

  Transkripcija istorijskih tekstova

  GPT-4o se može pohvaliti naprednim mogućnostima prepoznavanja slika, što su korisnici upotrebili na različite kreativne načine.

  To uključuje njegovo korišćenje za prepisivanje starih spisa koji datiraju iz 1800. godine. Ova funkcija omogućava jednostavnu konverziju istorijskih dokumenata u digitalne formate.

  Analiza izraza lica

  Zahvaljujući naprednim mogućnostima prepoznavanja slika, GPT-4o može detaljno da interpretira lica i izraze lica. Takođe može opsežno da analizira emocionalno stanje osobe ili emociju koju njeno lice prenosi.

  Simultani prevod

  GPT-4 može da simultano prevodi više jezika. Ova funkcija omogućava korisnicima da momentalno dobiju prevod, olakšavajući komunikaciju i interakciju u različitim situacijama koje zahtevaju upotrebu više jezika.

  Matematika

  Nakon početnog pokretanja ChatGPT-a, bilo je kritika u vezi sa njegovom nesposobnošću da obavlja jednostavne matematičke zadatke.

  Međutim, najnoviji model ima poboljšane mogućnosti dedukcije i može da odgovori na složena matematička pitanja sa većom preciznošću.

  Takođe daje detaljna objašnjenja koraka uključenih u rešavanje ovih problema.

  Generisanje video igrica

  Jedan korisnik je čak napravio video igru za nekoliko sekundi, samo na osnovu snimka ekrana.

  Ispomoć za slabovide osobe

  Još jedan pozitivan aspekt je to što napredne mogućnosti GPT-4o mogu učiniti svet pristupačnijim za osobe sa slabim vidom nudeći vizuelnu pomoć u realnom vremenu.

  Ova tehnologija može da opisuje okruženje, identifikuje objekte i čita tekst, pomažući im u navigaciji i interakciji sa okruženjem.

  Programiranje

  GPT-4o nastavlja da demonstrira napredne mogućnosti kodiranja, pošto su ga korisnici uspešno koristili za različite programerske zadatke.

  Jedan korisnik je bio u mogućnosti da generiše Facebook Messenger kod i klonira veb stranice u roku od nekoliko sekundi.

  U drugom primeru je korisnik generisao HTML i CSS kod za veb stranicu na osnovu crteža izgleda stranice.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Vremenska prognoza za nedelju, 16. jun

  Nedelja nam donosi i sunce i oblake. U većem delu zemlje biće pretežno sunčano. Ipak, posle podne, uz lokalni razvoj oblačnosti, na zapadu i jugozapadu zemlje mogući su kiša i pljuskovi sa […]

  Šta ako putnik dobije apartman koji nije ugovoren

  Počela je letnja sezona i ove godine će veliki broj putnika iz Srbije odmor provesti u organizaciji turističkih agencija. Prema podacima iz Jute, od oko milion putnika koji odmor provedu u […]