• Đedović: Dobit EPS će premašiti 820 miliona evra, sve obaveze se izmiruju na vreme

  Dobit Elektroprivrede Srbije (EPS) će premašiti 96 milijardi dinara, sve obaveze se izmiruju na vreme, a u budžetu Srbije za 2024. godinu nisu planirane subvencije EPS, izjavila je za Politiku ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Đedović: Dobit EPS će premašiti 820 miliona evra, sve obaveze se izmiruju na vreme
  Foto: Pixabay

  Đedović Handanović ukazuje da ne treba zaboraviti da, bez pomoći države, subvencija, pozajmica i garancija države u korist EPS, oporavak kompanije ne bi bio moguć.

  Naravno i da su korekcije cene struje imale pozitivan uticaj na rezultat, ali ne toliki koliko se spekuliše. Znate, korekcije su bile neophodne, jer to što je decenijama električna energija bila socijalna kategorija, ostavilo je značajne posledice na EPS, smatra ona.

  Đedović Handanović je rekla da je trenutna projekcija cene struje za kompletnu 2024. godinu oko 90 evra po megavat času, što je oko 180 evra manje u odnosu na ostvarene spot cene u Srbiji u 2022. godini.

  Od početka godine EPS nije uvozio, samo je izvozio struju i za prvih devet dana prodato je 78 gigavat-sati za 6,7 miliona evra, rekla je ministarka.

  Đedović Handanović je rekla da je izbor generalnog direktora EPS u nadležnosti Nadzornog odbora i taj proces je u toku.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Sindikati traže povećanje plata prosvetnim radnicima

  Reprezentativni sindikati u prosveti saopštili su danas da očekuju hitno zakazivanje sastanka o povećanju plata prosvetnim radnicima, jer dogovoreni, koji je trebalo da bude održan 15. jula, nije […]