Sudeći po rodu ali ne i po ceni, jabuke čija se berba privodi kraju, voćari bi mogli biti zadovoljni ovom proizvodnom godinom. Kvalitet ploda je niži zbog prisustva štetočine nove na ovim prostorima – braon-mramoraste stenice.
U ataru Bačke Palanke, u jabučnjacima, uglavnom je radno. Koristi se svaki sat bez kiše kako bi se obrale kasnije sorte jabuke poput greni smita.
Berači su zadovoljni, međutim, vlasnik ovog savremenog voćnjaka, inženjer zaštite bilja po struci, iako je primenio sve mere, uložio dosta sredstava i znanja u proizvodnju jabuka ove godine suočava se sa štetočinom koja je na našem podneblju sve prisutnija a za koju, kako kaže, još nema leka.
Reč je o braon-mramorastoj stenici.
Cena jabuke je niža u odnosu na prošlu godinu, ističu stručnjaci. Oni navode da postoje dve kategorije proizvođača tog voća: velike, koji imaju svoje hladnjače i male, bez hladnjača.
Cenu određuje tržište, te tako porast proizvodnje jabuke koji se beleži u Poljskoj, Moldaviji, Turskoj i Rusiji konkuriše ceni domaće jabuke.
Više pogledajte u prilogu na sajtu RTV-a.
Sudeći po rodu ali ne i po ceni, jabuke čija se berba privodi kraju, voćari bi mogli biti zadovoljni ovom proizvodnom godinom. Kvalitet ploda je niži zbog prisustva štetočine nove na ovim prostorima – braon-mramoraste stenice.