• Domaći turisti hrle u banje i planine, ali ih zaobilaze inspekcije

  Da se sa Strategijom razvoja turizma do 2025. nije mnogo odmaklo, potvrđuje izveštaj Državne revizorske institucije. Nacionalni savet za razvoj turizma nije održao nijednu sednicu, niti je podneo izveštaj o radu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Domaći turisti hrle u banje i planine, ali ih zaobilaze inspekcije
  Foto: Pixabay

  Prema broju noćenja, domaći turisti najradije borave u banjskim i planinskim centrima. Najatraktivniji su Vrnjačka Banja i Sokobanja, Zlatibor, Kopaonik i Tara, navodi RTS.

  Goran Čabarkapa iz Sektora za svrsishodnost poslovanja Državne revizorske institucije rekao je da u Vrnjačkoj Banji, na Tari i Zlatiboru, republička i lokalna turistička inspekcija nisu sprovele nijedan nadzor naplate i uplate boravišne takse za 2020, 2021, i 2022. godinu.

  „Od navedenih lokalnih samouprava, jedino su kontrole naplate i uplate boravišne takse vršene u opštini Sokobanja i opštini Raška. Lokalna turistička inspekcija je u 2021. godini u Sokobanji izvršila pet kontrola pravnih lica i kod jednog kontrolisanog subjekta utvrdila nezakonitost – da nije plaćen iznos boravišne takse u roku, odnosno do 5. u mesecu za prethodni mesec, u iznosu od preko 1.300.000 dinara“, rekao je Čabarkapa.

  Između ostalog i zbog toga u Državnoj revizorskoj instituciji kažu da nije učinjeno sve što se moglo radi efikasnog planiranja razvoja turizma. Nalaz potkrepljuju činjenicom da nisu doneta sva dokumenta i podzakonska akta, nisu ažurirana postojeća i usvojena nova planska dokumenta.

  I ono što je usvojeno, kažu, ne sprovodi se u celosti. Zaključuju takođe da ne postoji praćenje i izveštavanje o rezultatima u sprovođenju planskih dokumenata.

  Ministarstvu turizma i omladine i Pokrajinskom sekretarijatu za privredu i turizam dato je deset preporuka za otklanjanje nepravilnosti.

  „Očekujemo da će sprovođenjem datih preporuka biti ostvarena dodatna vrednost koja bi se ogledala u donošenju planskih dokumenata za razvoj turizma, u cilju efikasnog planiranja. Drugo, donošenje podzakonskih akata u skladu sa zakonom, preduzimanje mera u cilju efikasnijeg sprovođenja aktivnosti“, kaže Duško Pejović, predsednik Državne revizorske institucije.

  Revizori konstatuju i da Nacionalni savet za razvoj turizma nije održao nijednu sednicu niti je Vladi podneo izveštaj o radu. Isto je i u Pokrajinskom savetu za turizam. Izveštaji o realizovanim aktivnostima takođe su izostali, pa samim tim nije moguće ni izmeriti dostignute ciljeve.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Koliko se zarađuje u Srbiji po delatnostima

  Prosečna neto plata u Srbiji prošle godine, za dvanaest meseci, iznosila je 86.007 dinara, što je oko 732 evra. Za godinu dana plate su nominalno porasle 14,8 odsto. Iz godine u godinu praktično […]

  Isplata februarskih penzija samostalcima

  Isplata penzija za februar korisnicima iz kategorije samostalnih delatnosti počinje danas, objavio je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) i naveo da će tada početi isplata […]