• Dostavljači u „makazicama“ – kakvo ih osiguranje štiti u slučaju saobraćajne nezgode

  U stalnoj trci sa vremenom i za honorarom, dostavljači hrane često rizikuju i svoje i živote drugih u saobraćaju. U dostavljačkim firmama tvrde da su svi radnici osigurani, ali praksa pokazuje da se veliki broj nesreća u kojim učestvuju nikada ne prijavi.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Dostavljači u „makazicama“ – kakvo ih osiguranje štiti u slučaju saobraćajne nezgode
  Foto: Unsplash

  „Da bi njihovi prihodi bili što veći, kršeći saobraćajne propise oni izazivaju saobraćajne nezgode, pa je Agencija već imala sastanak sa tim firmama. Oni koriste rute koje su najbliže adresi gde dostavljaju paket“, rekao je Mirko Koković, pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja

  Na raskrsnicama ne ustupe prvenstvo prolaza ili prekrše pravilo desne strane, kažu policijski službenici koji rade uviđaje. Međutim, manje je nezgoda nego prošle godine.

  „Primećen je znatni broj smanjena broj saobraćajnih nezgoda, broja poginulih i povređenih. Prošle godine do sada imali smo 38 poginulih lica, a ove 28“, naveo je Ivica Bulatović iz Uprave saobraćajne policije.

  Prošle godine poginuo je jedan dostavljač, a povređeno je na desetine. Osiguranje imaju svi zaposleni, tvrde u jednoj dostavljačkoj službi.

  Samo prošle godine ta firma isplatila je 971.000 evra osiguranja radnicima na njihovoj platformi širom Evrope, u 27 država. U roku od pet dana dostavljačima bude uplaćen novac, ali samo ako su prijavljeni na aplikaciji.

  „To sve kompanija sredi, imamo sve pokriveno kompletno osiguranje. Ima na aplikaciji sve lepo objašnjeno, uđe se, ima piše osiguranje i tu se uđe sve piše kakva dokumentacija treba da se dostavi“, navela je Slobodanka Đurić, dostavljač.

  Aplikacija za dostavu ima nekoliko, ali nisu svi radnici prijavljeni. Oni koji nisu zaposleni u dostavljačkoj službi i voze porudžbine isključivo za aplikaciju, nemaju osiguranje, kažu upućeni. Njima je to dodatna zarada. Sve je više i stranih radnika koji dostavljaju hranu. Postavlja se pitanje kako su oni osigurani.

  Praksa pokazuje da se mnoge saobraćajne nezgode u kojima učestvuju dostavljači i ne prijave.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Počinje prvi upisni rok na Univerzitetu u Beogradu

  Prvi upisni rok na fakultetima Univerziteta u Beogradu počinje u sredu 19. juna prijavljivanjem kandidata, a završava se poslednjim danom upisa primljenih 12. jula. Na 107 studijskih programa za […]

  31. Festival evropskog filma Palić od 20. do 26. jula

  31. izdanje Festivala evropskog filma Palić održaće se od 20. do 26. jula 2024. godine, na Paliću i u Subotici. Na ovogodišnjem festivalskom izdanju publika će biti u prilici da pogleda više […]