• Doživotni zatvor za vozače koji ubiju nekog u saobraćaju: Dobra ili suviše radikalna mera?

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info
  Nedavna vest da će u Velikoj Britaniji biti izmenjen zakon tako da onaj ko skrivi nesreću sa smrtnim ishodom dobije doživotni zatvor, izazvala je polemike i u Srbiji.
   
  Nedavno su se istovremeno pojavile vesti:
   
  – da je Nikola Mihailović iz Lazarevca osuđen na četiri godine zatvora zbog toga što je u avgustu 2019. godine pod dejstvom alkohola izazvao saobraćajnu nezgodu u kojoj su četiri osobe izgubile život i
   
  – da je parlament Velike Britanije odlučio da izmeni zakon tako da omogući sudijama da vozačima koji pod dejstvom alkohola ili droga izazovu smrtni ishod mogu da izreknu kaznu doživotnog zatvora.
   
  Neminovno, kako piše list Danas, nametnule su se paralele i pitanje da li bi slično zakonsko rešenje trebalo primeniti i u Srbiji.
   
  Milenko Milisavljević, advokat sa višegodišnjim iskustvom u ovoj materiji, decidno je protiv.
   
  „U Velikoj Britaniji važi sistem anglosaksonskog prava, koji je neuporediv sa našim, kontinentalnim pravom. Kod nas je raspon kazne za najteži, kvalifikovani oblik teškog dela protiv bezbednosti saobraćaja od dve do dvanaest godina. Ta kazna je, prema mom mišljenju, adekvatna jer omogućava sudu da prilikom izricanja sankcije, oceni sve okolnosti konkretnog slučaja„, ističe Milisavljević.
   
  On dodaje da je važno istaći da smrtni ishod saobraćajnih nezgoda nije ubistvo.
   
  Niko nije voljno prihvatio da izazove nezgodu, sve i kada je seo za volan pod dejstvom alkohola ili narkotika„, kaže Milisavljević.
   
  Više razumevanja za odluku Velike Britanije ima Milan Vujanić, penzionisani profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu.
   
  Ne iznenađuje me napor da se pravno izjednači posledica saobraćajne nezgode sa smrtnim ishodom sa nekim drugim delima u kojima dolazi do gubitka života. Život može da se oduzme pištoljem, nožem, ali i automobilom. Ipak, postoji niz drugih zakonskih rešenja koja kod nas nisu korišćena, a koja bi po mom sudu dala bolje rezultate. Jedno je da se počiniocima teškog dela protiv bezbednosti saobraćaja trajno oduzme vozačka dozlova bez mogućnosti ponovnog polaganja vozačkog ispita. Druga bi bila da se trajno oduzme vozilo, kao sredstvo izvršenja krivčnog dela„, ističe za „Danas“ Vujanić.
   
  Saobraćajni inženjer i urednik portala „Sigurne staze“ Igor Velić kaže da mu odluka iz Velike Britanije deluje kao poprilično radikalna mera, jer kako dodaje, niko namerno ne planira da ugrozi sebe i druge.
   
  Lično smatram da bi kod nas trebalo pooštriti krivične sankcije, ali doživotna kazna deluje drastično. Pritom, to su sve represivne mere, a one leče samo posledice, ali ne i uzroke. Mnogo bolje rezultate daju u kombinaciji sa preventivnim merama, u prvom redu prilagođavanjem saobraćajnog sistema ranjivim kategorijama – pešacima, biciklistima, deci, starijim licima…Takođe, potrebno je edukovati građane o bezbednosti u saobraćaju i uticati na pobošljanje sveukupne saobraćajne kulture„, ističe on.
   
   

  Nedavna vest da će u Velikoj Britaniji biti izmenjen zakon tako da onaj ko skrivi nesreću sa smrtnim ishodom dobije doživotni zatvor, izazvala je polemike i u Srbiji.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Sindikati traže povećanje plata prosvetnim radnicima

  Reprezentativni sindikati u prosveti saopštili su danas da očekuju hitno zakazivanje sastanka o povećanju plata prosvetnim radnicima, jer dogovoreni, koji je trebalo da bude održan 15. jula, nije […]