• Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije: Počinje popis belih roda

  Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije: Počinje popis belih roda
  Foto: Pixabay

  Društvo je pozvalo građane da učestvuju u prebrojavanju roda i da se prijave na imejl [email protected] ili na broj telefona 0213044925.

  Predstavnica Društva Kristina Milošević rekla je da je bela roda lako uočljiva i da ju je teško pomešati sa nekom drugom vrstom.

  Ranije su rode svoja velika i teška gnezda pravile od grančica, blata i sličnog materijala, na stogovima slame ili na stablima drveća, ali u prethodnih 40 godina su gotovo u potpunosti premestile gnezda na objekte koje je čovek pravio.

  Nakon što pređu put od oko 12.000 kilometara, rode se gotovo uvek vraćaju u isto gnezdo, koje dograđuju i popravljaju tokom čitave gnezdeće sezone.

  Popis belih roda je jedan od najstarijih monitoringa ptica u Evropi i sprovodi se svake desete godine, a ovo je osmi put da je organizovan.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Motociklisti sve bahatiji na putevima

  Sezona dvotočkaša je uveliko počela, a sa njom i talas crnih vesti sa puteva Srbije. Samo proteklog vikenda na našim putevima život su izgubila dvojica mladih motociklista, a to je samo nastavak […]