• Država planira pokretanje sistema eBolovanje

  U narednom periodu očekuje pokretanje sistema eBolovanje, koji bi trebalo da suzbije otvaranje lažnih bolovanja.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Država planira pokretanje sistema eBolovanje
  Foto: Unsplash

  Ipak, građanima nije najjasnije na koji način će eBolovanje moći da „iskontroliše“ da li je odsustvo sa posla opravdano ili ne, niti da li povezivanje doma zdravlja, RFZO-a, poslodavca i zaposlenog znači da će firma moći da ima uvid u zdravstvenu dokumentaciju radnika.

  Kako za Danas pojašnjava Isidora Šmigić, koordinatorka za regulatornu reformu u NALED-u, cilj eBolovanja je da se pacijentima, među kojima su i porodilje, pojednostavi adminstracija vezana za otvaranje bolovanja, ali da se ujedno efikasnije dostavljaju ove informacije poslodavcima.

  Takođe, da se olakša Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje pristup podacima bitnim za odlučivanje komisija o odobravanju nastavka bolovanja, više od 30 dana, kao i pri obračunu i uplati naknade zarade za vreme bolovanja.

  Sistem eBolovanje može značajno doprineti smanjenju zloupotreba

  Sistem eBolovanje treba da digitalizuje i automatizuje razmenu dokumentacije u procesu izdavanja potvrde o privremenoj sprečenosti za rad, tako što će povezati zdravstvene ustanove odnosno lekare, Republički fond za zdravstveno osiguranje, kao i poslodavce. Ovim će se ubrzati sam proces, pacijenti više neće morati da nose doznake poslodavcu odnosno medicinsku dokumentaciju matičnoj filijali RFZO, a ujedno će se omogućiti da RFZO brže isplati refundacije zarada za zaposlene koji su na bolovanju poslodavcima, u slučajevima kada su na bolovanju duže od mesec dana“, kaže Šmigić.

  Ona naglašava da poslodavac neće imati uvid u zdravstvenu dokumentaciju zaposlenog, već će kroz sistem dobiti informaciju o tome da je zaposleni na bolovanju (ne i iz kog razloga) i u kom periodu.

  Sistem eBolovanje može značajno doprineti smanjenju zloupotreba i poboljšanju efikasnosti sistema, digitalizacija će omogućiti proveru podataka u realnom vremenu, podataka o zaposlenima, njihovom radnom stažu i medicinskim podacima. Takođe i praćenje, analitiku i izveštavanje kojima će se lakše identifikovati nepravilnosti ili pokušaji zloupotrebe. S jedne strane je cilj da pacijenti ne moraju bolesni da nose dokumentaciju, i da se obezbedi i efikasnija isplata zarade za vreme bolovanja, ali s druge strane zloupotrebe nasavesnih, kroz otvaranje lažnih bolovanja dovode do ozbiljnih problema privredi, i neretko se dešava da im je i više od 10 odsto zapoelnih istovremeno na bolovanju tokom cele godine“, kaže naša sagovornica.

  Ona dodaje da takva praksa dovodi do blokiranja proizvodnje i nemogućnosti obavljanja rada u pojedinim firmama, a kako ističe, dugorično moze dovesti do zatvaranja tih kompanija.

  Sigurni smo da će sistem eBolovanje pomoći i da se uspostavi ova vrsta kontrole i manje zloupotreba, što je interes celog društva“, zaključuje Šmigić.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  Tagovi:

 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija