• Đukić Dejanović: Stimulisati rađanje drugog deteta, ali bitno je da idemo do broja četiri

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info
  Po starosti stanovništva, Srbija zauzima neslavno šesto mesto u Evropi.
   
  Materinstvo je odloženo, a godišnje izgubimo grad sa oko 40.000 stanovnika. Od 1. januara roditelji će za svako prvorođeno dete dobijati po 300.000 dinara, umesto dosadašnjih 100.000. Nove mere države treba da ohrabre i podstaknu žene da rađaju.
   
  Nikada do sada na toliko novca majke prvog deteta nisu mogle da računaju i ove mere pre svega treba da pomognu mladim roditeljima„, ističe za RTS savetnica predsednice Vlade Slavica Đukić Dejanović.
  Oni koji već imaju odluku da postanu roditelji, imaće veliku olakšicu. Kada dete prvi put ulazi u kuću sve je potrebno – od kreveca, kolica… Ideja je da kvalitet i standard ovih ljudi ne opadne zbog dolaska deteta. Ovo je ubedljivo najveći iznos koji se daje za rođenje deteta i to je samo jedan od načina popravljanja demografskih parametara„, rekla je Đukić Dejanović.
   
  Podrška pre svega na lokalnom nivou potrebna je i da bi se majke podstakle na rađanje drugog i trećeg deteta.
   
  Demografi imaju jasan stav da treba stimulisati rađanje drugog deteta, jer se sa prvim detetom ostvari želja za roditeljstvom. Bitno je da idemo do broja četiri, jer se na taj način popravlja i biološko zdravlje žene„, navodi Đukić Dejanović.
   
  Naglašava da je bitno podržati mlade da se odluče za roditeljstvo, za šta je dobar primer Mađarska koja obezbeđuje povoljne uslove stambenih kredita za mlade roditelje, a dodatno se stimuliše rađanje drugog i trećeg deteta kroz povoljne uslove kupovine automobila sa više sedišta, pogodnsti pri upisu u vrtić…
   
  Konkretne mere su važne, ali i pristup lokalne samouprave i države sa ponudom servisnih usluga kao što su odvođenje dece u školu ili vrtić. Važno je znati da su predškolske i obrazovne institucije poželjne u svim sredinama, kako urbanim tako i ruralnim„, ističe savetnivca predsednice Vlade.
   
  Kako kaže, žene odlažu roditeljstvo zbog karijere, egzistencije, ali i teškoće u nalaženju pravog partnera.
   
  Na poslednjem popisu 2011. godine visokoobrazovane žene koje su rekle da nemaju poverenje u partnerstvo, ali i u podršku sredine i države u pomoći u roditeljstvu. Međutim, kada je uvedena podrška za rađanje trećeg deteta pokazalo se da je to i te kako važno, jer je najveći broj trećerođenih beba bio od visokoobrazovanih majki što pakazuje da karijera nema prevagu nad majčinstvom„, naglasila je Slavica Đukić Dejanović.
   
   

  Po starosti stanovništva, Srbija zauzima neslavno šesto mesto u Evropi.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija