• Dva tehnička pregleda godišnje za stare automobile

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Vlasnici vozila starijih od 15 godina, ukoliko izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja budu usvojene, moraće dva puta godišnje na tehnički pregled.

   

  Sve vlasnike nateraćemo da jednom godišnje svoje vozilo dovedu u ispravno stanje, a vlasnici vozila koja su starija od 15 godina to će morati da čine dva puta godišnje“, poručio je načelnik Uprave za saobraćaj Nebojša Arsov, prenose Novosti.
   
  On je naveo da je prosečna starost vozila u Srbiji 16 godina, te da je tehnička ispravnost jedna od najbitnijih karika u ukupnoj bezbednosti saobraćaja na našim putevima. Ukazao je da postupak tehničkog pregleda do sada nije bio na visokom nivou, ali da će se sa izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja otvoriti uslovi da se primeni novi sistem tehničkih pregleda.
   
  Trenutna cene tehničkih pregleda u Srbiji za vozila B kategorije kreću se od 800 do 2.300 dinara, mada je neretko ova „usluga“ besplatna ako se vozilo osigura u osiguravajućoj kući sa kojima linije za proveru tehničke ispravnosti imaju ugovor.
   
  „Neispravnost vozila u saobraćajnim nesrećama, prema statistici, učestvuje sa 2,5 odsto, ali to nije pravi pokazatelj tehničke ispravnosti vozila u Srbiji“, dodao je Arsov.
   
  Novosti pišu i da je predsednik Auto-moto saveza Srbije Mirko Butulija kazao da podaci pokazuju da je pre nekoliko godina procenat utvrđenih kvarova kod vozila bio 50 odsto, dok podaci iz letnje akcije ove godine pokazuju da 27 odsto vozila koja dođu na pregled ima neku manu.
   
  Kada su u pitanju oldtajmeri, u Srbiji ne postoje propisi koja su to vozila i ko je taj koji određuje da li je neko vozilo u Srbiji oldtajmer ili ne. Zbog toga moraju da se donesu posebne uredbe i pravila koja će to definisati, a do tada, oni potpadaju pod trenutna pravila o bezbednosti vozila na putevima.

  Vlasnici vozila starijih od 15 godina, ukoliko izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja budu usvojene, moraće dva puta godišnje na tehnički pregled.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Zašto su nam ormari puni odeće koja nam ne treba?

  Srbija je preplavljena brzom modom – jeftino, slabog kvaliteta, štetno po životnu sredinu. Ali, šta će nam po četiri jakne ili osam pari farmerki? I može li kao u Francuskoj, gde će zakonom […]