• FOLKLORNI DAN U VOJLOVICI

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  U sedištu Mađarskog kulturno-umetničkog društva „Tamaši Aron“ u Vojlovici, u Grobljanskoj ulici br. 24 u poslepodnevnim satima18. novembra  organizovaće se folklorni dan pod nazivom „Šerketanc“ . 

  Inicijator organizovanja je Mariana Njitrai, koja od septembra radi u sekeljanskim naseljima kraj donjeg toka Dunava kao stipendista Programa „Petefi Šandor” iz Mađarske, trudeći  se da uči i pomogne u očuvanju  narodnih igara, pesama i mađarskog jezika. Zato će pored dece iz Vojlovice na folklornom danu biti učesnika i iz Ivanova, Skorenovca i Kovina. 

  Program počinje u 14 časova sa učenjem narodnih igara, za koje će muziku  obezbediti muzičari iz Mađarske, a  tamošnji učitelji će pokazivati i korake narodnih igara iz Moldavije, Felčika i Đimeša onima, koji će želeti da ih nauče. 

  Od 17 časova će deca moći da se upoznaju i sa pratećim instrumentima, nakon čega će biti  jedan mali koncert za predstavljanje instrumenata  i učenje pesama. 

  Program se završava sa predstavljanjem narodnih igara, koje počinje od 18 časova, na koje organizatori srdačno očekuju svako dete i odrasle, bez starosnog ograničenja,  koji budu želeli da igraju narodne igre. 

  Tokom dana gosti će biti nastavnici i učenici Osnovne škole umetnosti “Želic” iz Sene, županije Šomođ, i to: Aron Dora, Tamaševa Karačonj, Andraš Karačonj, Aron Karačonj.

  Učitelji folklora su: Gabriela Dora-Hidaš i Zoltan Kirch.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Drugi život polovne odeće

  Sekend hend – sve popularniji intrigantni globalni, kulturološki, ekološki i ekonomski fenomen. Sekend hend odavno više nije odraz siromaštva, smatra se ekološkim osvešćivanjem, potrebom za […]

  Kako (zaista) da reklamirate račune za struju?

  Više građana je dobilo značajno veće račune za struju u odnosu na prethodnu godinu, što je izazvalo burne reakcije. U javnosti su se pojavile razne teorije o tome da su u pitanju posledice […]