• Generalna skupština usvojila rezoluciju o Srebrenici – 84 za, 19 protiv, 68 uzdržano

  Generalna skupština UN u Njujorku usvojila je rezoluciju o Srebrenici sa 84 glasa za. Devetnaest država je bilo protiv, a uzdržano 68.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Generalna skupština usvojila rezoluciju o Srebrenici – 84 za, 19 protiv, 68 uzdržano
  Foto: Unsplash

  Predsednik Aleksandar Vučić upitao je uoči glasanja zašto se rezolucija o Srebrenici donosi baš sada i zašto se na njoj radilo tajno. Ukazao je da će usvajanje rezolucije otvoriti Pandorinu kutiju i da će se svet suočiti sa nizom optužbi za genocid i da ona neće doneti pomirenje u regionu.

  Sednica je počela izlaganjem predstavnice Nemačke u UN Antje Lendersen koja je obrazložila tekst rezolucije o Srebrenici.

  Usvojen nacrt rezolucije

  Generalna skupština UN-a je glasala o nacrtu rezolucije o Međunarodnom danu sećanja na genocid u Srebrenici.

  Za nacrt rezolucije glasale su 84 zemlje dok je 19 zemalja bilo protiv. Uzdržano je bilo 68 zemalja, navodi RTS.

  Prema pravilima glasanja Generalna skupština je time usvojila rezoluciju.

  Protiv rezolucije glasale su Rusija, Mađarska, Belorusija, Kina, Komoros, Antigva, Sirija, Kuba, Kongo, Demokratska Narodna Republika Koreja, Dominika, Eritreja, Esvatini, Grenada, Mali, Nauru, Nikaragva, Sao Tome i Principe, i Srbija. Među uzdržanim zemljama bile su, između ostalih, Grčka, Kipar, Kazahstan, Maldivi, Meksiko, UAE, Vijetnam, zemljama koje nisu glasale, a koje su pre procesa rekle da su protiv rezolucije su Azerbejdžan i Venecuela.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Vremenska prognoza za nedelju, 16. jun

  Nedelja nam donosi i sunce i oblake. U većem delu zemlje biće pretežno sunčano. Ipak, posle podne, uz lokalni razvoj oblačnosti, na zapadu i jugozapadu zemlje mogući su kiša i pljuskovi sa […]

  Šta ako putnik dobije apartman koji nije ugovoren

  Počela je letnja sezona i ove godine će veliki broj putnika iz Srbije odmor provesti u organizaciji turističkih agencija. Prema podacima iz Jute, od oko milion putnika koji odmor provedu u […]