• GENIJE KOJI JE POKORIO SVET: 46 godina od smrti Džima Morisona!

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Danas (3. jula) se navršava 46 godina od smrti legendarng američkog muzičara i pesnika Džima Morisona.

   

  Džim Morison, čije je pravo ime bilo Džejms Daglas Morison rođen je 8. decembra 1943. godine u američkog gradu Melburnu. Bio je pevač i vođa „Dorsa“ i smatran za jednog od najharizmatičnijih pevača u istoriji rokenrola.

   

  Morison je i autor nekoliko zbirki pesama, kratkih dokumentarnih filmova i ranih muzičkih spotova.

   

  Njegova smrt u 27. godini, 3. jula 1971. godine u Parizu zaprepastila je njegove obožavaoce. Okolnosti njegove smrti i tajna sahrana bile su predmet beskrajnih glasina i igrali su značajnu ulogu u mistici koja nastavlja da ga okružuje.

   

  Morison je ostao jedan od najpopularnijih i najuticajnijih pevača u istoriji roka, dok su pesme „Dorsa“ postale obavezne u kompilacijama stanica koje su puštale klasičnu rok muziku.

   

  Do danas je Morisom široko poštovan kao prototip rok zvezde – grub, privlačan i misteriozan. 

   

  Pored muzike, Morison je kao pisac i pesnik bio pod uticajem Fridriha Ničea, Vilijama Blejka, Šarla Bodlera, Džeka Keruaka, a posebno Artura Remboa, često govoreći za sebe da je „Rembo u kožnoj jakni“.

   

  Za života je uspeo da izda dve knjige „The Lords – Notes on Vision“ i „The New Creatures“. Posthumno su izdate još dve zbirke pesma „Wilderness“ i svetski poznat „The American Night“.

   

  Morison je bio jedan od retkih visoko školovanih muzičara svog vremena. Završio je Univerzitet u Kaliforniji Los Anđeles – UCLA, koji se smatra jednim od najboljih univerziteta u SAD.

  Morison je sahranjen na čuvenom groblju Per Lašez u Parizu na kojem su sahranjeni velikani svetske književnosti, umetnosti i slavne ličnosti kao što su Molijer, Žorž Meljes, Frederik Šopen, Oskar Vajld, Onore de Balzak, Marsel Prust, Marija Kalas, Isidora Dankan, Đoakino Rosini, Žorž Bize, Ivan Montan, Simon Sinjore i Edit Pjaf.

   

  Na njegovom nadgrobnom spomeniku piše da je bio pesnik, jer je umetnik prvenstveno tako sebe smatrao. 

  Danas (3. jula) se navršava 46 godina od smrti legendarng američkog muzičara i pesnika Džima Morisona.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Vremenska prognoza za 21. maj

  I narednih dana nastavlja se nestabilno, pravo majsko vreme, sa čestim pljuskovima. Sutra će i košava duvati. Ciklon će se premeštati preko severa Italije ka Nemačkoj donoseći Srbiji […]

  Srbija druga u Evropi po broju kockarnica

  Prema podacima Udruženja priređivača igara na sreću, u Srbiji ima 2.900 sportskih kladionica, što je tri puta više posmatrano po glavi stanovnika nego što je to slučaj u Italiji, pet puta […]