• Glas žena da se čuje što češće i što glasnije

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  U organizaciji Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), danas je održan sastanak Mreže za rodnu ravnopravnost SKGO pred više od 70 predstavnika državnih institucija, gradova, opština i civilnog sektora. 

  Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Tomislav Žigmanov, istakao je da je u odnosu na prethodni, novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti znatno složeniji i da nam predstoji usklađivanje normative sa međunarodnim konvencijama, saopšteno je iz SKGO

  „Žene odavno nisu samo stub kuće i porodice, već i motor razvoja celog društva, te se nameće potreba da se uloga žene u društvu stimuliše zakonskim putem“, rekao je ministar Žigmanov.

  On je napomenuo da, kako bi se žene bavile složenim i odgovornim poslovima, neophodno je da od celog društva imaju podršku kada je reč o usklađivanju privatne i poslovne sfere.

  U tom smislu, potrebno je da se muškarci više uključe u raspodelu kućnih obaveza i brigu o deci, kazao je Žigmanov.

  „Borba za rodnu ravnopravnost je izuzetno značajna za lokalni nivo i stoga treba da učinimo sve da se glas žena čuje što češće i što glasnije“, zaključio je Žigmanov.

  Generalni sekretar SKGO Nikola Tarbuk je napomenuo da SKGO naredne godine obeležava značajan jubilej – sedam decenija od osnivanja.

  „Želim da istaknem, ne bez ponosa, da je ravnopravnost žena i muškaraca u Stalnoj konferenciji uvek bila na važnom mestu, još od njenih početaka 1953. godine“, rekao je Tarbuk.

  Naveo je da je današnji skup prilika da se razgovara o normativnim okvirima u oblasti rodne ravnopravnosti, kao i o kapacitetima i mogućnostima za njihovu primenu.

  Tarbuk je podvukao da je osnovni cilj zakonodavnih i strateških rešenja prevazilaženje rodnog jaza i podsticanje borbe protiv nasilja, što je elementarni preduslov razvoja društva i poboljšanja života i žena i muškaraca.

  „Naša organizacija nastoji da promoviše i međunarodne principe i standarde iz ove oblasti, poput Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou. SKGO kontinuirano radi na promovisanju ove povelje, koja je danas usvojena u 84 jedinice lokalne samouprave, dok njih 32 imaju i akcioni plan za njeno sprovođenje“, zaključio je Tarbuk.

  Na sastanku su razmenjene informacije između nacionalnog i lokalnog nivoa vlasti i razmotrene novine koje uvode podzakonski akti u oblasti rodne ravnopravnosti, a koje se odnose na jedinice lokalne samouprave.

  Na skupu su predstavljene i aktivnosti SKGO u ovoj oblasti za naredni period.

  Ova aktivnost organizovana je u okviru projekta „Održive i inkluzivne usluge na lokalnom nivou“, koji finansira Vlada Švedske i sprovodi SKGO.

  U organizaciji Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), danas je održan sastanak Mreže za rodnu ravnopravnost SKGO pred više od 70 predstavnika državnih institucija, gradova, opština i civilnog sektora. 

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Objavljene nove cene goriva

  U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 206 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 195 dinara po litru, piše […]

  Od 25. aprila akcija pojačane kontrole saobraćaja

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]