• Gorivo poskupelo, umesto da pojeftini

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Umesto pojeftinjenja, koje su vozači s pravom očekivali, zbog nikad jačeg dinara u odnosu na evro, ali i niže vrednosti dolara u odnosu na evro, gorivo u Srbiji poskupelo je poslednjih dana oko dinar.

   

  Benzin se umesto za 140,7 dinara prodaje za 141,7 dinara, a evrodizel za 146,9 umesto za 145,9 dinara.
   
  Trgovci ovo iznenađenje pravdaju skokom cene sirove nafte, tipa „brent“, koja se prodaje za 54,23 dolara za barel, ali i uraganima koji će i u narednom periodu nastaviti da utiču na tržište nafte. U isto vreme, iz OPEK-a obećavaju da će uraditi sve kako bi obezbedili stabilnost i sigurnost naftnog tržišta.
   
  Iako je uragan daleko od Srbije, a i naša zemlja ne kupuje američku laku naftu, već crno zlato tipa „brent“, trgovcima ni to nije bio dovoljan razlog da zadrže stare cene.
   
  Bora Tatić, iz Udruženja benzinskih stanica, kaže da je bez obzira na sve, tržište derivata u Srbiji stabilno i da kada gorivo poskupi makar i dinar, izgleda kao da je poskupelo deset, a kada za toliko pojeftini, to niko ne primećuje.
   
  Razloga za poskupljenje u maloprodaji ima i zbog činjenice da su i benzin i dizel poskupeli na berzi 12, odnosno 20 odsto. Samo od kraja jula do danas, benzin je sa 430 dolara poskupeo na 520 dolara za tonu, što je 20 odsto više, dok se evrodizel sada prodaje za 615 umesto 549 dolara koliko je bio letos. Kada se to ima u vidu, jasno je da je poskupljenje na pumpama moglo da bude i veće od ovog jednog dinara, te su vozači još i dobro prošli. Tatić kaže da trgovci, koji tokom leta nisu spuštali cene na pumpama, sada ne moraju ni da ih podižu, jer postoje unutrašnje uštede.
   
  „Da su cene goriva padale tokom leta u meri u kojoj je slabio dolar i cena nafte padala, s ovim skokom cena derivata na berzi, došlo bi do drastičnog poskupljenja. Ovako, do toga neće doći, jer je zarada na pumpama letos bila dobra i sada ima prostora da se drže niže cene“, kaže Tatić.
   
  Gorivo je, osim u Srbiji, u međuvremenu poskupelo i u Sloveniji i Makedoniji, ali je i dalje jeftinije nego kod nas. Benzin je jeftiniji u Rumuniji, Mađarskoj, BiH i Bugarskoj, a kada je reč o dizelu naša zemlja je i dalje u samom vrhu. Jeftinije je i u Sloveniji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj.
   
  Uporednom analizom vidi se da je gorivo i dalje najjeftinije u BiH i Republici Srpskoj. Benzin je jeftiniji 36 dinara, a dizel 30 dinara u odnosu na isto to gorivo koje se toči u Srbiji.
   

  Umesto pojeftinjenja, koje su vozači s pravom očekivali, zbog nikad jačeg dinara u odnosu na evro, ali i niže vrednosti dolara u odnosu na evro, gorivo u Srbiji poskupelo je poslednjih dana oko dinar.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Objavljene nove cene goriva

  U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 204 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 185 dinara po litru, saznaje […]

  Sprečeno krijumčarenje migranata preko Drine

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u nastavku aktivnosti Štaba za suzbijanje iregularnih migracija u Malom Zvorniku, sinoć su sprečili krijumčarenje migranata preko Drine i državne […]