• Gotovo trećina proizvoda opasnih po zdravlje su igračke, šta potrošači treba da znaju

  Još jedan proizvod se povlači sa našeg tržišta – prenosivi blender. Razlog je rizik od požara, stoji na sajtu Ministarstva trgovine. Inače, oko 30 odsto proizvoda koji se, kao opasni po zdravlje, nalaze na listi evropskog sistema za brzo upozoravanje, jesu igračke. Slede motorna vozila, tekstil, pa tek onda električni aparati.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Gotovo trećina proizvoda opasnih po zdravlje su igračke, šta potrošači treba da znaju
  Foto: Pixabay

  Posle dečjih minđuša, plišanih igračaka, bugarskih bojlera, kalupa za mafine i kuvala za vodu, na sajtu sistema za uzbunjivanje o nebezbednim proizvodima Ministarstva trgovine, NEPRO, našao se i blender. Kako stoji u objavi, aparat se povlači sa tržišta zbog opasnosti od požara, ali i zato što se sumnja da oštrica može da se odlomi tokom upotrebe, pa postoji opasnost od povrede.

  „Centralni organi koji sprovode kontrolu bezbednosti su organi tržišnog nadzora, i to kako kontrole proizvođača tako i kontrole robe pri uvozu. Ukoliko postoji osnovana sumnja da predmet opšte upotrebe predstavlja rizik za bezbednost on mora da se povuče sa tržišta i da se o tome, shodno zakonu o informacijama od javnog značaja, obavesti javnost“, kaže Vesna Perinčić iz Republičke unije potrošača.

  Oko 30 odsto proizvoda koji se nalaze na listi evropskog sistema za brzo upozoravanje RAPEKS jesu igračke, slede motorna vozila, tekstil i električni aparati. Ukoliko se nešto od toga nalazi na našem tržištu, upozorenje se odmah pojavljuje i na sajtu NEPRO. Prijave mogu da podnesu inspekcije, privredni subjekti i građani.

  „Na sajtu NEPRO sistema postoji i obrazac za prijavu nebezbednog proizvoda, tako da svako zainteresovano lice koje ima osnovanu sumnju u ispravnost proizvoda može da ispuni taj obrazac i onda će organi tržišnog nadzora da izvrše po hitnom postupku proveru da li je reč o nebezbednom proizvodu“, kaže Perinčićeva.

  Blender koji je upravo povučen iz prodavnica prodavao se od 2020. godine. Građani koji imaju proizvod čije je povlačenje naloženo imaju pravo da im se novac vrati bez obzira na to kad su ga kupili.

  „Potrošač ima pravo na povraćaj 100 odsto novca ukoliko je proizvod nebezbedan i sve što treba da se uradi je da potrošač ode kod trgovca gde je kupio taj proizvod i da izjavi reklamaciju i navede da želi povraćaj novca jer je Ministarstvo trgovine ili neki drugi nadležni organ izjavio da je taj proizvod nebezbedan. Trgovac tu ne trpi štetu jer je uvoznik ili proizvođač njemu dužan da nadoknadi štetu i da vrati onaj novac koji je on vratio potrošaču“, kaže Nenad Bumbić iz Udruženja „Zaštita potrošača“.

  U Mađarskoj se, na primer, godišnje iz prodaje povuče oko 900 različitih proizvoda.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Lista najtraženijih zanimanja u Srbiji

  Svet oko nas se užurbano menja posredstvom digitalnih tehnologija i to nas sve stavlja u poziciju u kojoj moramo biti fleksibilni i potencijalno se prilagođavati novim trendovima. […]