• Grujičić najavila izmenu načina specijalizacije, kako bi lekari ostali u malim mestima

  Ministarka zdravlja Srbije Danica Grujičić najavila je danas da će zbog nedostatka lekara specijalista u manjim mestima biti promenjjen način specijalizacije pa će oni imati obavezu da neko vreme ostanu u ustanovi gde su specijalizaciju završili.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Grujičić najavila izmenu načina specijalizacije, kako bi lekari ostali u malim mestima
  Foto: Unsplash

  Ministarka je obišla obnovljeni Dom zdravlja u Kučevu gde je rekla da sada nedostaju lekari i medicinske sestre, i da je saznala kako u toj zdravstvenoj ustanovi postoji samo jedan lekar specijalista opšte medicine, saopštilo je ministarstvo.

  „Taj nedostatak je razlog zbog kojeg ćemo promeniti način specijalizacije za lekare opšte medicine, tako da svaki doktor koji počne da radi u domu zdravlja kroz osam do deset godina završi specijalizaciju. U manjim mestima, lekare koji su dobijali platu i specijalizaciju od lokalnih ustanova obavezaćemo da u toj ustanovi ostanu određeno vreme“, navela je Grujučić.

  Ministarka je istakla da je strategija resornog Ministarstva jačanje primarne zdravstvene zaštite, koja je važna posebno na planu preventive, iako je to teško tražiti u situaciji kada lekari imaju i po 40 pacijenata dnevno.

  Ministar za javna ulaganja Marko Blagojević rekao je da je Dom zdravlja u Kučevu površine 3.700 metara kvadratnih, sa oko 9.500 kartona pacijenata, kompletno renoviran spolja i iznutra, te da je rekonstrukcija koštala blizu 270 miliona dinara.

  Blagojević je precizirao da je sredstvima Ministarstva za javna ulaganja obnovljeno čak 86 zdravstvenih objekata u 60 gradova i opština , a ukupna vrednost tih radova bila je pet milijardi dinara.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Koliko se zarađuje u Srbiji po delatnostima

  Prosečna neto plata u Srbiji prošle godine, za dvanaest meseci, iznosila je 86.007 dinara, što je oko 732 evra. Za godinu dana plate su nominalno porasle 14,8 odsto. Iz godine u godinu praktično […]

  Isplata februarskih penzija samostalcima

  Isplata penzija za februar korisnicima iz kategorije samostalnih delatnosti počinje danas, objavio je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) i naveo da će tada početi isplata […]