• SRBIJA: I „masni“ vic seksualno uznemiravanje

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Od 1. juna, niko više neće smeti, u porodici ili na poslu, nekoga da proganja ili tajno prati, pišu „Novosti“.  Nepristojne ponude, pa čak i pričanje takozvanih masnih viceva na radnom mestu, a da se neko zbog toga oseća nelagodno, smatraće se za seksualno uznemiravanje.

  Nasilje u porodici preformulisano je u nasilje u partnerskim odnosima, te više supruge neće morati da trpe bahate muževe, niti da vode ljubav onda kada se to jačem polu prohte, jer to će se, čak i u gej zajednicama, smatrati nasiljem u partnerskim odnosima. 

  Maloletna deca, nemoćne ili stare osobe, ukoliko budu na bilo koji način zlostavljane ili terane na nešto što ne žele da urade ili gledaju od strane bližih ili partnera ili drugih osoba, to sad mogu odmah da prijave policiji, koja ima obavezu da izađe na teren i odmah udalji nasilnika iz kuće i izvesti javnog tužioca o slučaju, a ne kako je to ranije bivalo, nakon nekoliko dana ili meseci. 

  Dakle, u srpskom zakonodavstvu i zvanično, od 1. juna, počeće da se primenjuju nova krivična dela protiv života i tela, kao i polnih sloboda, predviđena izmenama i dopunama Krivičnog zakonika Srbije. To su: proganjanje, polno uznemiravanje, navođenje deteta na prisustvovanje polnim radnjama i prinudno zaključenje brakova, sakaćenje ženskog polnog organa. 

  Osim ovih novina, počinje i primena odredaba KZ kojom je povećana kazna za obljubu nad nemoćnim licem. Umesto raspona od dve do 10 godina, učiniocima tog dela, sada će sud moći da izrekne kazne od pet do 12 godina, pišu „Novosti“.

  Od 1. juna, niko više neće smeti, u porodici ili na poslu, nekoga da proganja ili tajno prati, pišu „Novosti“.  Nepristojne ponude, pa čak i pričanje takozvanih masnih viceva na radnom mestu, a da se neko zbog toga oseća nelagodno, smatraće se za seksualno uznemiravanje.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija