• I narednih meseci vreme toplije od uobičajenog

  Prema sezonskoj prognozi vremena Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), temperature vazduha će i narednih meseci biti iznad višegodišnjeg proseka.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  I narednih meseci vreme toplije od uobičajenog
  Foto: Pixabay

  Tako će u martu srednja minimalna temperatura biti veća za oko 1,4 stepena Celzijusa u odnosu na taj prosek.

  Prognozira se da će mart u većem delu zemlje biti topliji i prosečno vlažan i da su mogući slabi ili umereni jutarnji mrazevi.

  Što se padavina tiče, njihova količina biće u granicama višegodišnjeg proseka, a u Vojvodini i Timočkoj Krajini iznad proseka.

  U aprilu će takođe biti toplije nego što je uobičajeno, a srednja minimalna temperatura biće veća za oko jedan stepen od višegodišnjeg proseka.

  Vlažnost će u ovom mesecu biti prosečna, a u prvoj dekadi biće moguća pojava slabog ili umerenog jutarnjeg mraza.

  Maj je jedini od narednih šest meseci za koji se ne prognoziraju temperature veće od uobičajenih, već će one biti u granicama višegodišnjeg proseka.

  U većem delu zemlje maj će biti prosečno topao i prosečno vlažan, a u jugoistočnoj Srbiji prosečno topao i vlažniji nego inače.

  Srednja minimalna temperatura vazduha, navodi RHMZ, biće u granicama višegodišnjeg proseka, a njena vrednost će u proseku biti veća za oko 0,4 stepena Celzijusa u odnosu na višegodišnji prosek.

  Jun će u većem delu Srbije biti topliji i prosečno vlažan, a u Vojvodini topliji i malo suvlji.

  Srednja minimalna temperatura vazduha biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti veća za oko 0,6 stepeni Celzijusa u odnosu na višegodišnji prosek.

  Niz meseci toplijih od uobičajenih za to doba godine nastavlja se sa julom, za kada prognostičari RHMZ predviđaju srednju minimalnu temperaturu iznad višegodišnjeg proseka, a njena prosečna vrednost biće za oko 0,7 stepeni veća od tog proseka.

  Osim što će biti topliji, jul će biti prosečno suv, a moguća je pojava toplotnih talasa.

  I avgust će u većem delu zemlje biti topliji i suvlji, u Vojvodini i zapadnoj Srbiji topliji i prosečno vlažan, a u zemlji se očekuju i toplotni talasi.

  Srednja minimalna temperatura vazduha biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti veća za oko jedan stepen od tog proseka.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija